Dotace na 50 milionů. Připomeňte si, o co šlo v Babišově kauze Čapí hnízdo

Čapí hnízdo. Dostavěno a otevřeno v roce 2010 i díky evropské dotaci. Andrej Babiš označil víceúčelový areál za svůj nejlepší projekt, zároveň se ale od něj i distancoval.

"Já jsem nikdy nebyl vlastníkem ani akcionářem farmy Čapí hnízdo," prohlašoval.

"Jediným účelem té operace bylo přivlastnit si 50 milionů korun, na které jako velký podnikatel neměl nárok, protože byly určené jen malým firmám," kontroval někdejší ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09).

[chooze:article;value:483334]

Trestní oznámení kvůli možnému dotačnímu podvodu padlo v roce 2015. O pár měsíců později vypukla kauza naplno. Vyšetřování policie i evropských úřadů, výzvy k rezignaci na politické funkce. A legendární proslov ve Sněmovně.

"Farmu Čapí hnízdo vlastnily v rozhodné době mé dvě dospělé děti a bratr mojí partnerky," uvedl tehdy Babiš.

V dubnu 2016 navštívil farmu prezident Miloš Zeman. "Politici by si neměli hrát na vyšetřovatele, nebo dokonce na soudce," řekl potom.

[chooze:article;value:483406]

Na podzim 2017 policie obvinila policie 11 lidí, z nich nakonec před soud putovali dva. Andrej Babiš a Jana Nagyová. Původně obviněný Andrej Babiš mladší se stal svědkem.

Státní zástupce Jaroslav Šaroch trestní stíhání v září 2019 zastavil, tehdejší nejvyšší žalobce Pavel Zeman ho ale o dva měsíce později obnovil. Případ začal Městský soud v Praze projednávat loni 11. září.

Demonstranti ze spolku Milion chvilek prorokovali expremiérovi vězení, žalobce Šaroch mu navrhl podmínku. Nakonec je ale Andrej Babiš volný. Zatím nepravomocně.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.