Dotace na luxusní elektroauta: EU zafinancovala podnikatelům tesly

"V rámci způsobilých výdajů je pořízen 1× elektromobil pro vlastní potřebu." Tato slova jsou ve zdůvodnění několika projektů, ve kterých Evropská unie posílá statisíce korun českým podnikatelům.

Peníze na různé elektromobily včetně slavných aut značky Tesla rozzuřily několik lidí na sociálních sítích. "Dotace jsou zlo. Takováto dotace je prasárna," napsal například jeden z nich. 

https://twitter.com/LudekStanek/status/1624408567821352960

"Jednalo se o podporu pro podnikatele z OP PIK (20142020) (Operačního programu Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost  pozn. red.), konkrétně o program Nízkouhlíkové technologie – Elektromobilita (uvedený projekt byl podpořen ve Výzvě V. Nízkouhlíkové technologie – Elektromobilita)," sdělila TN.cz mluvčí MPO Miluše Trefancová.

"Celkem bylo v OP PIK podpořeno 554 žadatelů (cca 1 000 elektroaut) v celkové výši podpory 271 milionů korun," upřesnila Trefancová. Více jich už ale peníze nedostane. "OP PIK je v tuto chvíli v závěrečné fázi realizace projektů a žádná výzva pro předkládání projektů již není vypsána," doplnila mluvčí. Na další programové období už tato podpora není plánována.

[chooze:article;value:483511]

O dotaci si však podle ministerstva nemohl požádat jen tak někdo. "Příjemce dotace musel být oprávněn k podnikání odpovídajícímu podporované ekonomické činnosti, k jejímuž uskutečňování byl realizován daný projekt," poznamenala Trefancová. 

"Výpočet podpory se odvíjel od velikosti podniku, a maximální podpora tak byla od 170 000 –  225 000 korun dle velikosti podniku. V rámci Výzvy V. programu NUT bylo možné pořizovat pouze osobní elektromobily s pořizovací cenou do 1 250 000 korun bez DPH (dražší osobní vozy nebyly podporovány, tato podmínka cenového stropu se netýkala jiných kategorií vozů, např. dodávek)," dodala k podmínkám mluvčí.

[chooze:article;value:486024]

Několik lidí rozzuřilo také, že dotace byla na vozy "pro vlastní potřebu". "Termín pro vlastní potřebu vychází z podpory pro příjemce podnikatele, tedy pro podnikatelské aktivity, nikoliv soukromé," vysvětlila Trefancová.

Projekty si také mohly zažádat o nabíjecí stanice. Tu ale následně může užívat jen žadatel. "Nabíjecí stanice tak nemohla být po dobu udržitelnosti projektu využívána zákazníky příjemce dotace (např. parkoviště, autoservisy, nákupní centra, apod.)," upozornila Trefancová.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.