Dotace na školní obědy se zvýší. Rodiny o ni ale žádat nemohou, rozhodnou školy

Počet dětí, jejichž rodiny nejsou schopny finančně zajistit obědy, se neustále zvyšuje. Na vině jsou nejen vyšší ceny za energie, ale i zvýšení cen potravin. To jsou hlavní důvody, proč MŠMT navýšilo dotaci na podporu školních obědů. Z původní alokace 60 milionů korun byla posílena na 100 milionů korun.

Zažádat o dotaci smí ale pouze neziskové organizace. A to ty, které ve své hlavní činnosti vykonávají aktivity zaměřené na sociální pomoc rodinám v nepříznivé finanční nebo osobní situaci. Ty následně spolupracují se školami v regionu své působnosti.

Školy pak samy rozhodují o tom, kteří žáci na podporu dosáhnou. "Školy ve spolupráci s rodiči vytipují potřebné žáky. Právě školy a učitelé znají své žáky nejlépe a mohou objektivně posoudit, pro koho je projekt z hlediska finanční podpory potřebný," vysvětlila na dotaz redakce TN.cz mluvčí ministerstva Aneta Lednová.

[chooze:article;value:479098]

​Rodiny se musí obrátit přímo na školy

Rodiny žáků, které nejsou schopny školní obědy finančně zajistit, se ale na ministerstvo obracet nemají. "Co se týká rodin, které by měly o tuto podporu zájem, ty se musí obrátit na školu a požádat o snížení nebo prominutí úplaty za školní stravování, o kterém rozhoduje ředitel školy nebo školského zařízení," dodala Lednová.

"Finance kompenzující toto snížení či prominutí úplaty pak může škola pokrýt právě prostřednictvím dotace, o kterou požádá neziskovou organizaci podpořenou v rámci výzvy MŠMT," vysvětlila mluvčí. Rodiny samotné tak o dotaci přímo MŠMT žádat nemají.

[chooze:article;value:480480]

Požádat o dotaci je možné jen do konce ledna

Neziskové organizace, které chtějí o dotaci požádat, by si měly pospíšit. Žádost musí být totiž podána nejpozději do 31. ledna 2023. Ministerstvo zdůrazňuje, že zmeškání lhůty pro podání žádosti nelze prominout.

Žádost je možné podat buď v listinné podobě osobně v úředních hodinách na podatelnu ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy na Praze 1, nebo v elektronické podobě do datové schránky ministerstva. V listinné podobě je ale možné žádost zaslat i poštou nebo elektronicky prostřednictvím e-mailu opatřeným uznávaným elektronickým podpisem.

Každá žádost bude následně hodnocena výběrovou komisí ministerstva. Ta bude sestavena minimálně ze čtyř pověřených osob. Úkolem této komise pak má být v odůvodněných případech navrhnout zamítnutí projektů, které nesplní podmínky, případně vyzvat k opravě nedostatků.

Žadatelům, kterým nebude vyhověno, úřad zašle rozhodnutí o zamítnutí žádosti. Seznam podpořených žadatelů zveřejní ministerstvo na svých stránkách.

Distanční výuka i příspěvek pro lidi pracující doma. Drahé energie drtí Česko:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.