Dotace se v Česku zneužívají ve velkém, zjistil úřad. Dosud to nikdo neřešil

Téměř půl miliardy korun. Tolik dokázal za 15 let vyčerpat z různých programů na vědu a výzkum jeden výrobce šicích strojů. Jeho výrobky měly být inovativní a díky podpoře ministerstva průmyslu a obchodu měla firma vytvořit i nová pracovní místa.

"Příjemce té dotace nevytvořil jediné pracovní místo," konstatovala mluvčí NKÚ Hana Kadečková.

Žadatel ale vydělal, díky dotaci si někdy přišel i na čtyři tisíce korun za hodinu. Celý projekt nakonec skončil v konkurzu. "Je tam příklad robota na zpracování radioaktivního odpadu. Tento robot byl vyroben a pak zůstal ve skladu toho příjemce," pokračovala Kadečková.

[chooze:article;value:497915]

Na robota dostal žadatel dotaci přes 19 milionů korun. Schvalovalo ji ministerstvo průmyslu a obchodu, které v té době vedl Karel Havlíček z hnutí ANO. Podle něj se u takových projektů nutné počítat se ztrátami.

"Ministerstvo průmyslu a obchodu schvaluje tisíce až desetitisíce projektů, to znamená, že samozřejmě jsou mezi nimi i některé, které nakonec nedopadnou nebo ten vlastník skončí, ale to není v zásadě možné podchytit," tvrdí Havlíček.

Resort posílá peníze i na projekty, které jsou přímo v rozporu s dlouhodobými strategiemi Česka. Třeba v případě nakládání s komunálními odpady úřady upřednostňovaly skládkování oproti šetrnějším způsobům, a to i v rozporu se svou strategií.

[chooze:article;value:495823]

Nepochopitelně posvětilo podporu velkozpracovatelům zemědělských produktů i ministerstvo zemědělství, které mělo dotace původně vypsat pro malé a střední podniky.

"Resort pro ně ale žádný dotační program v roce 2018 až 2021 nevytvořil, naopak pro velké podniky vypsal podporu za 1,7 miliardy," řekl vrchní ředitel kontrolní sekce NKÚ Pavel Skalník.

Proč byly takové dotace vůbec vypsány, se nám od tehdejšího ministra zemědělství Miroslava Tomana (za ČSSD), kterého Evropská komise vyšetřovala kvůli hájení dotací pro velké zemědělské podniky, zjistit nepodařilo.

"Volaný účastník hovor nepřijímá," zaznělo, když jsme se mu pokoušeli dovolat.

[chooze:article;value:489799]

Podle NKÚ chybovalo i ministerstvo práce a sociálních věcí s dotacemi na snížení rozdílů mezi ženami a muži na trhu práce. Zavedená opatření prý dokázalo udržet jen 14 procent subjektů.

"MPSV nesouhlasí s některými závěry kontroly NKÚ ohledně podpory genderových auditů. U 75 procent dotazovaných zaměstnavatelů vnímají zaměstnanci pozitivní změnu," vzkázalo tiskové oddělení ministerstva.

Podle kontrolorů musí stát s přebujelým dotačním systémem okamžitě začít bojovat.

"Dotační systém je nesmírně přebujelý, administrativně velmi náročný. Máme snad 770 dotačních titulů, při kterých vydáváme stovky miliard korun," uzavřela Kadečková.

Ministerstvo financí chystá změny v rozdělování dotací:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.