Dovolená na Jadranu v roce 2023: Alarmující nárůst cen v Chorvatsku

Chorvatsko letos zasáhl nečekaný odliv turistů. Důvodem je pravděpodobně velké zdražování, za kterým stojí ztráty z předchozích koronavirových sezon a rostoucí inflace. Vliv na ceny má také přechod Chorvatska na euro. Levnou dovolenou na Jadranu tak letos nečekejte.

Dopady eura na ceny služeb v Chorvatsku

Podle agentury Al Jazeera se do Chorvatska dostaly "evropské ceny". Za tím stojí právě přechod na euro a vysoká inflace. Zvyšující se ceny tak netrápí jen turisty, ale i tamní občany. Průměrný plat v této destinaci totiž dosahuje jen necelých 27 tisíc korun. Pro porovnání, v prvním čtvrtletí tohoto roku činila podle Českého statistického úřadu (ČSÚ) průměrná měsíční mzda v České republice 41 265 korun. 

Například za apartmá pro dvě osoby v turisty oblíbeném Splitu nyní zaplatíte i více než dva tisíce korun za noc. Chorvatský deník DNEVNIK.hr v minulém roce zjišťoval ceny turistických služeb v této destinaci. Noc v apartmánu pro dvě osoby v centru města tehdy stála od 370 kun (zhruba 1 200 korun) výše. Už tehdy přitom hoteliéři zdražovali přibližně o 20 procent. 

​A jaká je průměrná cena oběda ve splitských restauracích? Za standardní tříchodové menu pro dva lidi zaplatíte od 800 do 1 500 korun. V minulém roce jste přitom za stejnou službu zaplatili zhruba 500 až tisíc korun.

Průměrná cena chorvatského piva se pohybuje mezi 50 až sto korunami za půllitr. Za malé importované pivo pak zaplatíte podobnou sumu. Průměrná cena za lahev vína je v rozmezí 700 až 850 korun za láhev. Za běžné míchané koktejly zaplatíte v průměru 120 až 240 korun. V luxusnějších nočních klubech si ale můžete připlatit. Alkoholické koktejly tam stojí 350 až 500 korun. Jejich ceny se oproti minulému roku příliš nemění. 

Vyšší ceny očekávejte i při nákupu vstupenek na památky a atrakce. Například za vstup do amfiteátru Pula Arena zaplatí dospělí deset euro (téměř 240 korun) a děti pět euro (necelých 120 korun). Stejnou cenu zaplatíte i za vstup do Eufraziovy baziliky. 

Pokud si například ve Splitu plánujete na den půjčit auto, zaplatíte přibližně 1 300 až 1 500 korun. Za pětimístný Volkswagen Golf na den dáte v průměru 1 330 korun, Škodu Fabia si půjčíte za 1 390 korun a prostornější Suzuki Vitara za 1 505 korun. 

Tipy pro úspornou dovolenou

Pokud chcete vyrazit na dovolenou do Chorvatska, ale chcete ušetřit, můžete se místo hotelu ubytovat v některém z tamních kempů. Pokud vám nevadí spát pod stanem, v tábořišti ve Splitu zaplatíte za noc v přepočtu 1 300 korun za dva. Pokud pak nechcete do Chorvatska cestovat autem, můžete využít vlakové spoje. Za zpáteční jízdenku pro dva lidi zaplatíte přibližně 6,5 tisíce korun. O tisíc korun dražší je pak cesta autobusem. 

Výlet můžete podniknout například do chorvatských zoologických zahrad, kde za vstup ušetříte. Dospělí zaplatí v Záhřebu za vstup čtyři eura (95 korun), děti do 14 let tři eura (71 korun) a děti do šesti let dvě eura (48 korun). Do zoo v Osijeku mohou dospělí za 2,65 eura (63 korun) a děti do 14 let za 1,33 eura (32 korun). 

Ušetřit můžete i za stravu. Pokud místo večeří v restauracích vyrazíte do obchodu, kde nakoupíte například místní pečivo či ovoce, můžete ve vašem rozpočtu ušetřit několik stovek denně. 

Populární destinace

Nejčastějším důvodem k cestě do Chorvatska jsou pláže a moře. Právě v letoviscích jsou ale ceny nejvyšší. Například ve zmíněném Splitu. A třeba v Dubrovníku zaplatíte ještě více. Cena tříchodového menu v restauraci se pohybuje mezi tisíci až 2 200 korunami. Pivo pak pořídíte za 80 až 110 korun. Za apartmá v centru zaplatí dva lidé nejméně tři tisíce korun za noc. 

Istrie

Turisty oblíbený poloostrov nabízí o poznání levnější ubytování. V apartmánu nedaleko moře se na noc ubytujete za 1 200 korun. Více ale zaplatíte za jídlo i pivo. Za tříchodovou večeři nechají dva lidé v restauraci mezi 1 400 až 2 300 korunami. Cena piva se pohybuje od 80 do 140 korun. 

Zadar

Chorvatské letovisko láká na apartmány, jejichž cenovka za noc pro dvě osoby začíná na 2 400 korunách. V restauraci za tři chody zaplatíte 950 až 1 900 korun, za pivo pak průměrně do stokoruny. 

Baška Voda

Ubytování v centru města Baška Voda pořídí dvě osoby za 1 900 korun za noc. Cena jídla v restauracích je podobná jako ve zbytku Chorvatska. Za tříchodové menu zaplatí dva lidé 950 až 1 900 korun. I zde stojí pivo přibližně sto korun. 

Chorvatsko se i nadále vzpamatovává z turisticky chudých let způsobených pandemií koronaviru. Nejen hoteliéři a restauratéři tak byli i vlivem inflace nuceni zdražit. Pokud tedy plánujete dovolenou u Jadranu, vyplatí se porovnat například ceny ubytování v různých částech, než se definitivně rozhodnete pro jednu z lokalit. Celková cenovka vás totiž může nemile překvapit. 

Chorvatsko jde vstříc bezhotovostním platbám. Na většině míst berou karty (7/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.