Dovolená pro mnoho turistů už nebude jako dřív. Itálie zavádí přísné pravidlo

Pokud se chystáte letos do Itálie, měli byste zbystřit. Italskému městu Milán totiž došla trpělivost s hlasitými turisty, kteří si jeho krásy mnohdy užívají do pozdních nočních hodin. Tomu ale teď odzvonilo. Podle italského deníku La Stampa totiž město přichází s vyhláškou, se kterou už nic nebude jako dřív.

Vyhláška totiž zakáže prodej a odnášení jídla a nápojů jakéhokoli druhu. Vztahuje se tak na alkoholické i nealkoholické nápoje, pizzu, a dokonce i zmrzlinu. V praxi to znamená, že od 17. května do 4. listopadu s úderem půlnoci budou muset obchody zavírat. Prodávat jídlo či pití s sebou budou moct znovu až od šesti ráno.

​Zákaz tak sice nepotěšil prodejce ani turisty, místní si ho ale chválí. Cílem je totiž dopřát občanům noční klid, který nebude rušit venkovní noční život. "Nařízení určí oblasti divokého nočního života, které mají být chráněny," uvedl tamní radní pro bezpečnost Marco Granelli.

[chooze:article;value:551880]

"Mám stovky zpráv od občanů, kteří žádají, aby si mohli v noci lépe odpočinout. Nemohu si pomoci, ale tento problém není rozmar, ale potřeba mnohých," vysvětlil starosta Milána Giuseppe Sala. Sám prý žije jen pár desítek metrů od jedné z nejrušnějších ulic, a tak ví, proč je vyhláška nutností.

Nejde ale o první takový zákaz. Italské město Turín před několika dny zakázalo podle agentury ANSA kouření na veřejnosti v případě, že je v dosahu pěti metrů člověk. Výjimka může nastat pouze v případě, že s tím daná osoba vyloženě souhlasí.

"Je důležité, abychom respektovali ostatní, kteří nekouří, a abychom tímto způsobem podpořili kulturu vzájemného respektu," řekl tamní starosta. "Turín není prvním městem, které se chopilo iniciativy tohoto druhu, a myslím, že ostatní se přidají také," dodal. Například právě v Miláně platí od roku 2021 zákaz kouření na autobusových zastávkách, stadionech, hřbitovech či v parcích.

Cestovkám se na letní dovolenou plní termíny. Velkým trendem je exotika:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.