Dovolená se Čechům může letos pořádně prodražit. Zájem je ale rekordní

Rok 2023 se pro české cestovní kanceláře nesl ve znamení obrovských úspěchů. Po vynucené pauze způsobené covidovou pandemií se lidé opět vrhli do objevování nových destinací, což se projevilo na rekordních tržbách cestovních agentur.

Největší hráči na trhu jako Čedok, Bluestyle a Der Turistik, pod kterou spadají cestovní kanceláře FISCHER nebo EXIM Tours, dosáhli nejvyšších výsledků v historii. I menší cestovní kanceláře, například Mundo, hlásí plné kapacity a vysoký zájem o jejich služby, který podle nich bude pokračovat i letos.

"Uvidíme, co s tím trhem udělá slábnoucí koruna. Protože jedna z výhod loňské sezony byla silná koruna, která také dokázala pomoci zkrotit tu inflaci v cestovním ruchu. Silná koruna znamenala levnější nákupy jak pro cestovní kanceláře, tak pro klienty přímo na místě," upozornil místopředseda Asociace cestovních kanceláří Jan Papež.

[chooze:article;value:518769]

"Pokud bude koruna slábnout, tak to znamená, že to může mít samozřejmě negativní dopad jak na ceny letecké dopravy, tak na ceny hotelů a tak dále. Zatím v tuhle chvíli vše vypadá růžově, ale v cestovním ruchu nikdy nevíme, co se může stát," dodal.

"V roce 2023 jsme dosáhli rekordních výsledků. Tržby přesáhly 17 miliard korun. Zisk se bude pohybovat ve stovkách milionů. Na dovolenou s námi odcestovalo přes 850 tisíc klientů," uvedl Jan Bezděk, mluvčí společnosti Der Turistik Eastern Europe.

Trend potvrzuje i Petr Želiezko z cestovní kanceláře Mundo. Rok 2023 podle něj překonal všechna očekávání a kapacity zájezdů byly téměř plně obsazené.

Zájem o cestování není omezen pouze na tradiční letní měsíce. Klienti se stále více orientují i na období mimo hlavní sezónu, což se projevuje zvýšeným zájmem o destinace jako Polsko, které láká české turisty svou vylepšenou infrastrukturou a kvalitními službami za přijatelné ceny.

[chooze:article;value:543621]

Exotické destinace s přímými lety z Prahy, jako je Dominikánská republika, Thajsko či Zanzibar, jsou plné a naznačují trend využívání velkých letadel pro dálkové cesty.

Kromě zvýšeného zájmu o exotiku se Češi nevzdávají ani tradičních destinací. Chorvatsko zůstává nejoblíbenější destinací pro dojezd vlastním autem a Egypt si udržuje svou pozici celoroční oblíbené destinace s all inclusive službami.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.