Dovolená se letos prodraží. Itálie chce zpoplatnit další populární destinaci

Komské jezero bude pravděpodobně další italskou destinací, za kterou lidé budou muset zaplatit turistikou daň. Podle italského portálu Comozero to médiím potvrdil starosta města Como Alessandro Rapinese. "O myšlence zavedení turistické daně už diskutujeme," prozradil v rozhovoru pro britský deník The Times.

Důvodem k zavedení turistické daně má být podle něj velký počet turistů, kteří do oblasti míří. V létě totiž Komské jezero denně navštíví až 300 tisíc lidí a s jejich neustále rostoucím počtem se tamní úřady potýkají už několik let. "Je těžké být starostou, když musíte bojovat s cestovním ruchem. Revoluce začínají konkrétními opatřeními a my jsme na tuto dlouhou cestu připraveni," dodal.

Žádné podrobnosti k poplatku však Rapinese nesdělil, píše web Euronews. Zatím tak není jasné, o jakou částku by se mělo jednat, ani kterých turistů by se měla týkat. Otázkou zůstává také to, kdy by měla případná turistická daň vstoupit v platnost.

[chooze:article;value:551769]

Na tamní krizovou turistickou situaci ale upozornil také Severino Beri, prezident hotelové asociace ve městě Lecco na břehu jezera. Problémem jsou podle něj zejména ti turisté, kteří k jezeru přijedou pouze na jednodenní výlet.  

"Denní návštěvníci přinášejí z hlediska příjmů málo. Ve skutečnosti přinášejí hlavně hory odpadků a ruch," řekl. Obává se také toho, aby to neodradilo turisty, kteří se ubytovávají v tamních hotelech a poskytují tak práci a příjmy místním.

Oblíbené jezero v severní Itálii proslavily také hollywoodské filmy. V roce 2006 se například stalo kulisou pro bondovku Casino Royale. Vila del Balbianello na břehu jezera, kde se film také natáčel, musela vloni snížit denní limit návštěvníků téměř o polovinu. 

[chooze:article;value:549673]

Italský fond pro životní prostředí (FAI), který nemovitost provozuje, označil toto rozhodnutí za "drastické", avšak nezbytné. Historická budova už byla prý v ohrožení. "Přemíra cestovního ruchu má na Komské jezero stále větší dopad," vysvětlily úřady. Destinace je však oblíbená i mezi hollywoodskými hvězdami a nemovitosti si tam zakoupilo hned několik celebrit včetně herce George Clooneyho. 

Turistikou daň a povolení k pobytu zavedly už italské Benátky. Nařízení, které má za cíl omezit počet turistů, začalo platit v dubnu. Ve vybraných dnech tam u sebe musí mít všichni dospělí "povolení k pobytu". Turisté, kteří nebudou ve městě ubytovaní, pak musí zaplatit poplatek ve výši pěti eur. Za nedodržení nových zařízení pak hrozí návštěvníkům vysoké pokuty. 

Na benátské riviéře si připlatíte za jídlo i slunečníky. Ušetřit se dá v obchodě:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.