Dovolená v Chorvatsku bude letos dražší. Po přechodu na euro ceny strmě rostou

Typickým příkladem je oblíbený nápoj Chorvatů. Káva, která původně stála 13 kun, tedy 41 korun, teď stojí dvě eura, tedy zhruba 48 korun. "Ono se nám tady kumuluje několik faktorů. Je to míra inflace, přeceňování nebo využití té situace, kdy dochází z psychologického hlediska k zaokrouhlování cen," vysvětluje ekonom Petr Studnička.

Například chleba, který jsme si kupovali za 5 kun, se teď prodává za 9 kun. Podle místních došlo přechodem na eura k obecnému zdražení o 20 %," prozradila provozovatelka apartmánů v Chorvatsku Klára Carbová.

​"Je to hrozné, ale musíme doufat, že se to zlepší," říkají Chorvaté. "Každý začátek je těžký, než si na to zvykneme," tvrdí jiní.

Paní Lenka, která v Chorvatsku podniká, ale zavedení eura oceňuje. "V tom podnikání nám odpadne dvojí konverze. Většina částek se vždy buď přepočítávala na euro, nebo jsme je museli chodit měnit," vysvětlila. České turisty tak asi čeká nepříjemné překvapení.

[chooze:article;value:482598]

​Chorvatský ministr hospodářství Davor Filipovič se kvůli zdražování sešel se zástupci obchodních řetězců. Jednání ale netrvalo dlouho. Zástupci řetězců se během jednání zvedli a beze slova odešli. "Obchodní řetězce zdražují měsíc co měsíc. A teď, v této situaci s eurem, zdražují a snaží se oklamat občany. To jim neprojde," vyjádřil se Filipovič.

"Samozřejmě, že jsme zaokrouhlili ceny, ale skoro jsme je nezměnili. Rozhodně jsme nezaokrouhlili o půl eura, jak je standardem v ostatních zemích," argumentuje jeden majitel chorvatské restaurace.

Podle ekonomů je zdražování v souvislosti s přijetím eura běžné. Stalo se to například v Německu, na Slovensku nebo ve Slovinsku.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.