Dovolená v Chorvatsku bude letos ještě dražší. Přijde to, jakmile lidé vyrazí

Březnová meziroční inflace vyšplhala podle dat Eurostatu v Chorvatsku na 4,9 procenta. Zdražování je tak v zemi nejhorší v celé eurozóně. Podle webu priznajem.hr navíc před létem bude ještě růst.

Na to pro Index.hr upozornil i tamní bývalý ministr financí Boris Lalovac. "Faktem je, že naše ceny jdou vždy nahoru před dovolenkovou sezónou, to se u nás stalo standardem. Ceny určitě v létě porostou, to se nezastaví," avizoval.

Podle současného ministra financí můžou dovolené už za aktuální zdražování. Na Velikonoce totiž bylo hezky a lidé vyrazili k Jadranu.

[chooze:article;value:545910]

Hlavní vlna zdražování má ale podle tamních ekonomů teprve přijít. "Turistická sezóna jistě ovlivní růst cen, protože ceny některých produktů a služeb jsou v Chorvatsku stále nižší než v ostatních zemích eurozóny, parita kupní síly je v Chorvatsku stále nižší. Lidé ze zahraničí v Chorvatsku porovnají ceny s cenami ve své zemi a uvidí, že jsou nižší, a budou připraveni za to zaplatit," prohlásil ekonom Damir Novotný.

To, co Chorvatům – ale podle parity kupní síly i Čechům – přijde drahé, totiž Němcům, Nizozemcům, Rakušanům či Belgičanům přijde v pořádku. Takže dále nakupují, a ceny tak neklesají. 

Potraviny navíc musí i kvůli turistům podle Dalmacija News dovážet. To ceny také zvyšuje.

Ekonom Luka Brkič navíc připomněl, že velký nárůst cen přišel už loni v srpnu. To by se mohlo zopakovat. "Pokud jsou prognózy turistické sezóny správné, že by mohla být ještě lepší než loňská, pak je to více než pravděpodobný scénář. A je jen logické, že to tak bude," řekl HRT.

Chorvatské pláže už v dubnu vypadají jako o prázdninách:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.