Dovolená v Chorvatsku vyjde letos dráž. Zdražuje ubytování, ovoce i cigarety

Češi Chorvatsko prostě milují. Nejen, že má krásné pláže, bohatou přírodu a za pár hodin se tam dá dojet autem, ale doposud bylo i finančně dostupné. Jenže takovým časům zřejmě odzvonilo. Chorvatsko totiž zdražuje.

Vyšší ceny se podepíšou například na ubytování. Podle deníku Croatia Wise se ceny za nocleh budou pohybovat v rozmezí 35 až 250 eur, tedy zhruba 888 až 6 343 Kč, v závislosti na úrovni hotelu. Liší se také to, zda do Chorvatska míříte v době hlavní sezóny nebo mimo ni. Rozhodnout může i to, jak daleko je hotel od pláže.

​"Očekávejte, že ceny v Chorvatsku budou v roce 2024 na všech dobových maximech, dokonce vyšší než v loňském roce, kdy už byly poměrně vysoké především kvůli inflaci," uvádí deník. Ubytování totiž není tím jediným, co zdražuje.

[chooze:article;value:547455]

​Kromě něj totiž rostou i ceny potravin, a to včetně restaurací či pouličního rychlého občerstvení. Podle webu Poslovni dnevnik zdražila cibule ze zhruba 36 na 60 centů za kilogram. Cena o 50 procent stoupla i u mrkve. V přepočtu ze zhruba osmi korun cena vzrostla na 15.

Nejvíce ale měly zdražit hrušky, a to o 120 procent. Z loňských 52 centů za kilogram se cena vyšplhala na 1,15 eur, tedy necelých 30 korun. Patrný nárůst cen dopadl i na živočišné produkty, jako je ovčí, kozí i kravské mléko. Zdražila i vejce, víno, med a olivový olej.

Letos si připlatíte i za kávu. Cena za šálek lahodného životabudiče se pohybuje v závislosti na lokalitě. Mezitím, co v hojně navštěvovaných oblastech za kávu zaplatíte i pět euro, v méně turistické destinaci se cena pohybuje okolo dvou eur.

[chooze:article;value:545910]

​Například v Záhřebu na oblíbené ulici Tkalčićeva si dáte kávu zhruba za tři eura, ale v centru města zaplatíte i pět euro. Nejdražší kávu ale najdete v Dubrovníku během letní sezóny, kde za kafe s mlékem zaplatíte klidně i pět euro, tedy skoro 127 korun.

A zdražily i místní alkoholické nápoje. Ceny za panák se dostanou i na 2,5 eura v závislosti na druhu alkoholu a za takové točené pivo v místní restauraci zaplatíte i dvě eura. Pokud upřednostňujete orosenou lahvinku, vezměte si do restaurace i o pět euro navíc.

Letos si připlatíte také za cigarety. Podle deníku Dnevnik se zdražení týká i populárních značek. Například Malboro, Malboro Gold a Marlboro Gold 100's budou stát 4,90 eur a Marlboro Gold 23's dokonce 5,10 EUR. Na cenu 4,30 eur za krabičku se vyšplhají i Philip Morris Supreme a Philip Morris Blue. O deset centů víc budou stát Chesterfield Original Orange, Chesterfield Blue and Silver, Chesterfield Original 100's a Chesterfield Blue 100's.

K Chorvatsku zabloudili ohrožení kytovci. Není to dobrá zpráva, bojí se odborníci:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.