Dovolená v Egyptě: Odpočinek a objevování starověkých pokladů

[chooze:gallery;value:32684]

Egypt je jednou z turisticky nejvyhledávanějších destinací. Může za to především kombinace moderních dovolenkových resortů a starověké kultury a architektury. Krásy této malebné země hlavně můžete poznávat všemi možnými způsoby. 

Oblíbené destinace a jejich kouzlo

Hurghada: Ráj pro milovníky potápění

Hurghada je jedno z nejlepších míst pro ty, kteří milují potápění. Pokud tak do této nádherné destinace vyrazíte, musíte si zaplavat s delfíny. Na tento nevšední zážitek jen tak nezapomenete.

Egypt nezapomíná ani na milovníky kultury. Jedním z nejdůležitějších míst v této africké zemi je mešita El Mina Masjid. Nepřehlédnutelné jsou její obrovské minarety. Turisté mohou do mešity i nakouknout. 

[chooze:article;value:515976]

Šarm aš-Šajch: Mezi starověkem a moderními letovisky

V Šarm aš-Šajch se setkávají starověké stavby a moderní budovy turistických letovisek. Pokud tedy chcete poznat pravou egyptskou kulturu, vyrazte do Starého tržiště. Úzké a barevné uličky jsou provoněné tamním kořením a bylinkami. Pořídit můžete i tradiční koberce a textil. Na trzích na vás navíc čeká výborný street food. 

Spoustu zábavy si užijete i v nejstarším egyptském chráněném území. Národní park Rás Mohamed má totiž pevninskou a mořskou část, v níž na vás čekají nádherné korálové útesy. Ty poskytují útočiště mnoha živočichům včetně žraloků. Pokladem národního parku je taktéž majestátní Alláhova brána

Káhira: Metropole srdcem Egypta

Město s deseti miliony obyvatel toho skrývá mnoho. Díky své bohaté historii je plné muzeí a mešit. Návštěvníci tak mají rozhodně z čeho vybírat. Jedním z hlavních lákadel je určitě Koptské město. Část Káhiry prosetá křesťanskými kostely a řadou muzeí. Při vaší návštěvě nesmíte zapomenout na kostel Neposkvrněné Panny Marie, který je nejstarším dochovaným kostelem v Koptském městě. 

Další z káhirských turistických atrakcí je Bazar Chán al-Chalílí, které se nachází v islámské části města. Největší a nejslavnější káhirský bazar vypadá téměř jako labyrint. V uličkách plných obchodů se totiž jednoduše ztratíte, ale čas zde strávený si užijete na maximum. 

[chooze:article;value:514201]

Historické poklady Egypta: Putování stopami faraónů

Pyramidy v Gíze: Svědky nezměrného starověku

Nedaleko Káhiry se nachází jeden ze sedmi divů světa. Tím jsou pyramidy v Gíze. Skupince pyramid dominují tři největší stavby doplněné sfingou, která je největší stavbou na světě vytesanou z jednoho kamene. Dovolená v Egyptě se jednoznačně neobejde bez návštěvy pyramidy Rachefovy či Cheopsovy

Chrám v Luxoru: Oslavte bohy starověkého Egypta

Z pískovce postavená budova se nachází ve městě Luxor na východním břehu Nilu. Po výstavbě přibližně v roce 1 400 před naším letopočtem byl zasvěcen třem thébským bohům. V roce 1979 byl chrám zapsán na seznam světového dědictví UNESCO a patří mezi jednu z hlavních turistických atrakcí Egypta. 

Údolí králů: Kde odpočívají faraóni

Hned na druhém břehu Nilu se nachází další z významných egyptských památek. Tím je Údolí králů, které ve starověkém Egyptě sloužilo jako pohřebiště faraónů. V údolí se nachází celkem 65 hrobek. Čtyři z nich leží v části zvané Údolí opic a pohřbeni jsou v nich dva králové a dva faraóni. Turistům je zpřístupněno pouze 18 hrobek. Vstup do části z nich je dokonce zpoplatněn. 

Aktivity a exkurze: Když se nudíte na pláži

Potápění a šnorchlování v Rudém moři: Poznejte podmořský svět

Jak už bylo zmíněno, jednou z nejoblíbenějších turistických aktivit na dovolené u Rudého moře je šnorchlování a potápění. V křišťálově čisté vodě můžete pozorovat želvy, delfíny nebo nádherné korálové útesy.

Výlety po Nilu: Cesta životodárnou žilou Egypta

Jeden z nejlepších způsobů, jak skutečně poznat krásy Egypta, je plavba po Nilu. Během té můžete projet památný Luxor, Asuán přezdívaný Brána do černé Afriky nebo hlavní město Káhiru. Navíc zažijete jízdu po jedné z nejdelších řek světa. Nil je navíc pro Egypt jedním z hlavních zdrojů vody. 

[chooze:article;value:516104]

Skryté perly Egypta: Místa, která byste neměli přehlédnout

Marsa Alam: Klidný klenot Rudého moře

Dříve malá rybářská vesnička se změnila v jedno z nejoblíbenějších turistických letovisek. I na tomto místě si můžete zaplavat s delfíny, kteří se usídlili u jednoho z útesů ve tvaru podkovy, který je chrání před větrem a mořskými proudy. Dalším neobvyklým zážitkem je vyjížďka do pouště, kde si vyzkoušíte, jak se žilo beduínům. 

Mumifikační dílny v Sakkáře: Tajemný svět starověkého Egypta

Archeologům se v letošním roce podařilo ve městě Sakkára objevit dvě mumifikační místnosti. Jedna z nich sloužila k mumifikaci lidí, druhá k mumifikaci zvířat. Jedná se přitom o největší odhalené prostory svého druhu. Archeologové zjistili, že je místo postaveno z hliněných cihel a nachází se zde dvě postele s pozůstatky vybavení používaného k mumifikacím. 

Jídlo

Egyptská kuchyně je bohatá na výborná jídla a odráží se do ní hlavně napojení na řeku Nil. Používají se v ní totiž hlavně suroviny vypěstované v blízkosti této řeky. Egyptská kuchyně je tak bohatá na zeleninu, ovoce nebo luštěniny. V pobřežních oblastech pak i mořské plody

[chooze:article;value:514678]

Jedním z nejpopulárnějších egyptských pouličních jídel je Ful Wa Ta'ameya (egyptský falafel), který se skládá z rozmačkaných fazolí s kořením, placiček z mletých fazolí a pita chleba. Často se k němu přidávají i rajčata a další přílohy.

Nad tímto jídlem budete ohrnovat nos, ale Egypťané ho považují za pochoutku podávanou již po staletí. Hamam mashi je holub plněný cibulí, pšenicí a kořením. Přílohou plněného holuba může být rýže. 

Doprava

Pokud jste se do Egypta vydali letadlem, ale bez cestovní kanceláře a chcete poznat krásy této země, je nejlepší k vašim cestám použít převážně vlaky. Hlavně na té nejfrekventovanější trati mezi Káhirou a Alexandrií. V Káhiře taktéž funguje metro či taxíky. K cestám na delší vzdálenosti můžete využít vnitrostátní lety. Největším zážitkem je ale zmíněná plavba po Nilu, k níž můžete využít tradiční plachetnice

​Ubytování

V Egyptě se k ubytování vyplatí vyhledávat převážně hotelové resorty. Záleží však na tom, jaký typ dovolené preferujete. Pokud je vaší představou ideální dovolené mít nataženou osušku na pláži a koupat se v moři, je dobré se koukat po hotelech s přístupem k moři. Naopak při návštěvě Káhiry je ideální hledat hotely v centru města. V případě, že vás zajímají hlavně pyramidy a sfinga v Gíze, ubytujte se na předměstí Káhiry

Nejčastěji kladené otázky o dovolené v Egyptě

Jaká je nejlepší doba na návštěvu Egypta?

Opět záleží na vašich preferencích. V případě, že jedete do Egypta za poznáváním kultury a památek, vyrazte do této africké země v období mezi říjnem a dubnem. Teploty v tomto termínu sahají ve velkých městech průměrně na 26 stupňů Celsia. Za koupáním je nejlepší do egyptských letovisek přijet mezi březnem a červencem, kdy teploměry ukazují ideální hodnoty. Nejtepleji je pak mezi druhou polovinou července a listopadem. 

Co musím mít na paměti při návštěvě Egypta?

Tím, že se Egypt nachází mimo Evropu a Evropskou unii, je potřeba si na dovolenou přibalit i cestovní pas, který je platný minimálně dalších šest měsíců ode dne, kdy vstoupíte do Egypta. Ve velké části této země je potřeba si obstarat i víza, která si můžete pořídit s předstihem nebo po příletu na letišti. Nesmíte zapomenout ani na vyplnění příletové, respektive odletové karty

Jaký je doporučený očkovací režim před cestou do Egypta?

Žádné speciální očkování sice není do Egypta povinné, vždy je ale lepší být připraven a předcházet případným onemocněním. Doporučuje se ale očkování proti žloutence typu A a B, meningitidě A a C, tetanu, břišnímu tyfu a horečce dengue

Desítky let ztracenou část sochy faraóna Ramsese II. vrátilo Švýcarsko na začátku července do Egypta:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.