Dovolená v Mexiku se stala noční můrou. Češi zjistili, že ubytování neexistuje

Světluše Kostrunková z Olomouce je cvičitelkou taj-či, organizovala cesty do Vietnamu i Kambodže, v Číně byla desetkrát. S manželem a šesti přáteli vyrazili v dubnu do Mexika. Dvě noci si předem zaplatili v Cancúnu přes Booking.com. "Šli jsme do ulice Estero, která byla uvedená na adrese. Věděli jsme, že by to měl být poslední dům, ale ten vůbec neodpovídal tomu pohledu, který jsme z toho Bookingu měli," vylíčila Kostrunková.

Apartmán nebyl k nalezení. Manželé volali na číslo v rezervaci. Volali i místní. Telefon jen vyzváněl. Jedna z Mexičanek se podívala na fotografie v rezervaci. "Řekla mi, že takovýto dům je o dvě ulice vedle. Tak jsme šli společně a opravdu tam takový dům byl, znovu jsme zkoušeli zvonit před tím domem, nikdo neotevíral a ona sama říkala, že tam to nikdo nepronajímá," dodala Kostrunková.

Ubytovali je místní. Druhý den se paní Kostrunková znovu marně snažila dovolat. Pobyt pak reklamovala e-mailem u Bookingu, kde zaplatila 9,5 tisíce korun. "Booking nám napsal, že ubytovatel jim odpověděl, že jsme se neubytovali. Popsala jsem jim, co jsme zažili, zažádala o nápravu a pak mi napsali, že mi dají do 48 hodin vědět. Nedali, tak jsem znovu napsala e-mail, znovu mi odpověděli, že dají do 48 hodin vědět, nedali, tak jsem napsala potřetí… a to už se nikdo neozval," stěžuje si Kostrunková.

[chooze:article;value:560574]

Po návratu se snažila do Bookingu dovolat. "Nejdříve jsem nemohla na ten Booking vůbec najít telefon. Když jsem ho nakonec získala, řekli mi, že mi dají do pěti dnů vědět. Po pěti dnech se nikdo neozval, takže jsem volala sedmý den dalšímu člověkovi, všechno mu to musela znovu říct a dostala stejné omluvy," řekla Kostrunková.

"Majitel nemovitosti poskytl zákazníkovi přesnou adresu v den provedení rezervace a znovu den před příjezdem. V apartmánu úspěšně proběhla řada pobytů. Ve vzácných případech, kdy má zákazník nějaké problémy při check-inu, vždy doporučujeme, aby okamžitě kontaktoval náš tým zákaznických služeb. Zákazník nás kontaktoval až téměř měsíc po plánovaném pobytu. Zákazník provedl rezervaci s bezplatným zrušením, takže měl možnost upravit rezervaci, pokud něco nefungovalo," uvedl Booking.com.

Není to ojedinělý případ

Reportéři pořadu Na vaší straně požádali Booking, aby věc znovu posoudil. Reakce se do čtvrtečního odpoledne nedočkali.

Není to ojedinělý případ. Lucie Aguilar Ramirezová, rodačka z Olomouce, žije několik let v Mexiku. Je profesionální průvodkyní. Vzpomíná na případ, kdy její klient měl předem zaplacený nocleh rovněž přes Booking. "Nikdo na nás nečekal, tu noc jsme opravdu zůstali na ulici. A Booking se nikdy neozval, to je ten samý případ," uvedla Ramirezová.

[chooze:article;value:559952]

Něco podobného zažila paní Ramirezová také přes Airbnb, ale tam se k tomu postavili čelem. "Zamluvila jsem si ubytování, přijeli jsme na místo a tam žila úplně normálně rodina, vyplašená z našeho příjezdu," řekla Ramirezová.

Okamžitě napsala Airbnb stížnost. Obratem jí zavolal operátor, přes kterého vyjednala vrácení peněz. A k tomu paní Ramirezové ještě Airbnb uhradilo polovinu ceny nového ubytování. To je správný přístup. Pokud ale zprostředkovatel mlčí, nezbývá podle spotřebitelské organizace dTest nic jiného než se obrátit na Evropské spotřebitelské centrum.

Svérázná Latinská Amerika

V exotických zemích se vyplatí najmout si ověřeného průvodce. Když se řeší problém, jsou mezikulturní rozdíly umocněné jazykovou bariérou propastné. "Dojdete lépe k řešení, když se budete snažit o harmonii. Tím ale neříkám, že jsem si v Mexiku nikdy nedupla," dodala Ramirezová.

Dupnout si musela, když její české klienty nabourali mexičtí mladíci na motorkách uprostřed Yucatánu. Chtěli vinu hodit na turisty. "Bylo to pět hodin řešení. Policie se samozřejmě pokusila dát do zápisu chybu těch klientů, když mi ten zápis poslali. Já jsem ho celý odmítla, policie se nazlobila, ale holt museli ho opravit, a když už tam byl pojišťovák, už nemohli tolik ovlivňovat. Přistoupili na dohodu. Najednou klučík zraněný nebyl, sundal si obvazy a ještě potom večer si popovídali u piva," povyprávěla Ramirezová.

[chooze:article;value:560938]

Cestovatele nemá v Latinské Americe překvapit, když místní nepřijde na domluvenou akci. "Oni něco třeba slíbí a v ten okamžik tomu oni skutečně věří, že to dodrží, jenomže oni se považují za velmi flexibilní kulturu," upozornila.

Potřebujete-li lékaře, vyhledejte soukromé zařízení. "Naše pojišťovny nebo i ty evropské zaplatí ošetření na soukromých klinikách. Takže lidé vůbec nemusí chodit na státní, naopak je lepší se jim vyhnout," dodala Ramirezová.

Před výjezdem do ciziny je také dobré zapsat své údaje do systému ministerstva zahraniční DROZD. Dojde-li v zemi ke katastrofě, dostanete esemeskou varování. Úřady také vědí, komu mají pomoci s návratem, jako při požárech na ostrově Rhodos či po útoku Hamásu v Izraeli. "Obdržíte rychlé informace, čeho se vyvarovat a jakým oblastem se například vyhnout. Vyplatí se to i pro cesty na evropském kontinentu," doporučil ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti).

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.