Dovolená v ohrožení. V oblíbené destinaci je nedostatek pitné vody

Za nedostatkem zásob vody stojí hlavně dlouhé období bez dešťů a příval nových turistů, kteří do tropické destinace znovu vyrazili po pauze způsobené pandemií koronaviru. Zástupce starosty Sutham Samthong proto vyzval veřejnost k úspornému využívání vody, píše deník Guardian.  

Zbylé zásoby vody na ostrově, který má zhruba 67 tisíc obyvatel, nyní totiž vystačí jenom na jeden měsíc. Místní proto jenom čekají na příchod dešťů. Destinace se kvůli vysychajícím nádržím uchýlila k tomu, že přiváží vodu podvodním potrubím, což způsobuje nadbytečné náklady. 

[chooze:article;value:511413]

Infrastruktura ostrova v posledních letech tvrdě naráží na rostoucí počet obyvatel poté, co tam přichází lidé z celého Thajska, aby pracovali v lukrativních turistických resortech. Za posledních pět měsíců ho navštívilo víc než jeden milion turistů, uvádí noviny Bangkok Post

Trpí hlavně místní 

Rozvoj turismu a luxusních hotelů může mít kvůli nadměrnému využití vody nebezpečné následky pro místní obyvatele, varuje odbornice na šetření vody Kannapa Pongponrat Čioečan z univerzity Thammasat. Zatímco velké společnosti jsou ochotny zaplatit vysoké sumy za přísun vody z pevniny díky cisternám, malé obchody jsou v existenčním ohrožení, zmiňuje. 

[chooze:article;value:476148]

"Na Samui je spousta lázní a vily s bazény. Zjistili jsme, že velká spotřeba vody je ve čtyř- nebo pětihvězdičkových luxusních resortech a komunity v okolí těchto nemovitostí trpí nedostatkem vody, protože je všechna vyčerpána do resortu," řekla. Ničivé sucho podle ní souvisí s jevem El Niño, který na severní polokouli způsobuje extrémní výkyvy počasí. 

Katastrofickému scénáři s nedostatkem pitné vody se snaží úřady vyhnout tím, že už nyní plánují dostat potrubím na ostrov 24 tisíc kubických metrů sladké vody. Zásobování vodou začalo v sobotu a bude se opakovat každý druhý den, dokud se situace s vodou nevrátí do normálu, dodávají úřady.

Obyvatelům ostrova ale podle tamních médií neteče voda z kohoutku a za další vodu musí dál platit. Vyšší náklady na život pro pracovníky na druhém největším thajském ostrově tak má ve zbytku turistické sezony dost nejasný dopad. 

Výzvy k šetření vodou. Středomoří trápí rekordní sucha:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.