Dovolená v ohrožení. V oblíbeném letovisku se šíří nebezpečná nemoc

Úřady v Andalusii, jednom z nejoblíbenějších turistických regionů Španělska, vydaly naléhavé varování před západonislkou horečkou. Tou se na jihu Španělska nakazili už čtyři lidé, píše španělský web RTVE.

Mezi nakaženými byla i 71letá žena, která skončila v nemocnici poté, co se u ní začaly objevovat první příznaky. Následně upadla do kómatu a o pár dní později zemřela. Podle španělských médií ji ale už předtím trápily další zdravotní problémy.

Ve stejné nemocnici byl se západonislkou horečkou hospitalizován také 72letý muž, píše web Mirror. Toho už podle španělského ministerstva zdravotnictví lékaři propustili do domácího léčení. Virus dále úřady potvrdily u 46leté ženy a 41letého muže. Úřady v Seville proto zvýšily stupeň rizika ze třetího na pátý.

[chooze:article;value:563859]

Západonilskou horečku obvykle přenášejí infikovaní komáři a dosud proti ní neexistuje žádná vakcína. Podle Státního zdravotního ústavu se může riziko onemocnění snížit používáním kvalitních repelentů a nošením oděvů s dlouhými rukávy a nohavicemi.

Většina infikovaných osob nemá příznaky. Pokud se ale objeví, pacienti většinou pociťují bolesti hlavy, vysoké horečky, dezorientace nebo třes.  

 Rekreanty ve Španělsku ochromil strach. Mořem se před pár týdny proháněli kladivouni (06/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.