Dovolená vám může změnit život. Psychoterapeutka radí, jak na to

Podle psychoterapeutky Dominiky Čechové je důležitá už jen samotná příprava v práci na to, že na dovolenou vůbec jedete. "Nepodceňujte oznamování, že skutečně odjíždíte na dovolenou. Pokud máte možnost, nastavte si automatickou odpověď v e-mailu, že skutečně v tom daném období v práci nejste," radí Čechová.

"Mně se osvědčilo přidat si tam ještě třeba den navíc, aby kolegové věděli, že se jim třeba nebudete věnovat hned první pracovní den po návratu," doplnila psychoterapeutka. 

[chooze:article;value:497680]

​Zároveň je podle ní důležité nepřepálit po návratu z dovolené start. "Nesnažte se dohnat všechno to, co na vás těch 14 dní čekalo, hned první den. Ideální je projít si priority, co musíte bezprostředně udělat a probrat to i s kolegy. Postupně se pak k daným záležitostem můžete vracet," doporučuje.

Aklimatizace bývá náročná kvůli časovému posunu. "Záleží, jak daleko jedete a do jaké části zeměkoule. Základní zlaté pravidlo je vrátit se k původnímu řádu co nejrychleji, ať k tomu pracovnímu, nebo spacímu režimu. Takže neprodlužujte období, kdy se vám nechce spát, a tak spát nejdete. Zkrátka zkuste jít spát co nejdříve a přizpůsobit se svému času co nejrychleji," řekla Čechová. 

[chooze:article;value:496383]

​Co se týče stravy, není podle ní potřeba nutně se vracet ke stejnému životnímu stylu jako před dovolenou. "Můžete ji využít jako inspiraci. Třeba objevíte nová jídla, která vám vyhovují. To stejné platí pro životní styl, můžete dovolenou použít k revizi toho, jestli skutečně žijete tak, jak je to pro vás nejlepší. Můžete pak v životě dělat nějaké změny a půjde to snáz," uzavřela.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.