Dovoz obilí z Ruska do Evropy musíme co nejdříve zarazit, vyzval ministr Výborný

Ministr zemědělství Marek Výborný se v pátek sešel se zástupci nevládních zemědělských organizací a soukromých zemědělců, například s Asociací soukromého zemědělství. "Kritickou situaci v zemědělství, která hýbe Evropou, řešíme také na koaliční úrovni i na úrovni předsedů politických stran," poznamenal Výborný.

Hlavním problémem jsou podle jeho slov nízké ceny komodit. "Přebytek obilí není jen u nás, je v celém světě," upozornil. Do Evropy stále proudí velké množství obilí z Ruska. "Nevidím jediný důvod, proč bychom dovoz obilovin a olejniny z Ruské federace měli dále tolerovat," uvedl.

"Dopadá to na naše zemědělce. Jsme proto v kontaktu s ministerstvem zahraničí a situaci chceme řešit na evropské úrovni. Hledáme cesty, jak tento problém vyřešit a zabránit dalšímu dovozu z Ruska. Cesty prověřujeme, jednou z nich by mohlo být, že by obiloviny byly zařazeny na sankční seznam," dodal Marek Výborný.

[chooze:article;value:543618]

​Už ve čtvrtek se ministr sešel se zástupci Agrární komory a Zemědělského svazu, ti ale ze schůzky odcházeli zklamaní. "My jsme čekali daleko více, čekali jsme, že když jsme byli konstruktivní a dali jsme prostor nejenom panu ministrovi, ale vládě jako celku k tomu, aby našla nějaké řešení, tak že uslyšíme konkrétní návrhy, konkrétní řešení. Já jsem ale slyšel jenom nějaké obrysy," řekl Jan Doležal, prezident Agrární komory ČR.

Zemědělci požadují například vyšší podporu zaměstnanosti na venkově prostřednictvím sociálního pojištění, nekrácení národní podpory pro životní pohodu zvířat a vrácení úrovně zdanění půdy na původní výši před konsolidačním balíčkem nebo navýšení mimořádné pomoci z evropských nebo národních zdrojů.

"Vyzýváme všechny zemědělce k tomu, abychom zahájili přípravu protestní akce v Praze na 7. března. Jsme připraveni protestovat, obhajovat naše zájmy," poznamenal předseda Zemědělského svazu ČR Martin Pýcha. 

O konkrétních opatřeních se zástupci zemědělců budou bavit v pondělí, kdy se rozhodnou, zda protesty odvolají, nebo 7. března vyjedou do ulic.

Na tiskovou konferenci se můžete podívat zde:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.