Moderní bydlení

Dozimetr i jízdenky. S pražským dopravním podnikem se pojí i další kauzy

Takzvaná jízdenková kauza hýbala pražským dopravním podnikem déle než deset let. Obžaloba vinila 17 lidí včetně tehdejšího ředitele Martina Dvořáka nebo lobbisty Iva Rittiga z tunelování. Státní zástupce byl přesvědčený, že při prodeji, tisku jízdenek a vzniku elektronické jízdenky obžalovaní obešli zákon o veřejných zakázkách a přišli si na 450 milionů. Soudy nakonec všechny osvobodily.

"Nebýt vás novinářů, který o nás lhali, ponižovali nás, dehonestovali, tak by prokurátorská klika neměla nikdy šanci manipulovat se spisem a takhle nás devastovat," nechal se slyšet před lety bývalý ředitel pražského dopravního podniku Martin Dvořák.

Osvobození pak požadovali po státu odškodné 142 milionů, doposud dostali 16,2 milionu korun.

[chooze:article;value:578449]

​Celkem 130 tisíc reklamních ploch se stalo předmětem sporu mezi dopravním podnikem a společností Rencar. Ta kdysi patřila dopravnímu podniku a od roku 1997 existuje smlouva, která této společnosti umožňuje plochy využívat. V roce 2016 ale dopravní podnik smlouvu znevěrohodnil a vše se dostalo až k soudům.

"Ten příjem může být dvoj- až čtyřnásobek toho, co jsme dostávali od Rencaru. Od Rencaru jsme dostávali zhruba 50 milionů ročně a myslíme si, že to může být 150 až 200 milionů," sdělil před časem generální ředitel Dopravního podniku hlavního města Prahy Petr Witowski. "Věříme, že soud vyšší instance jasně prokáže, že když se smlouva 26 let plní, tak asi platná bude," poznamenal mluvčí JCDecaux Jiří Chvojka.

Před 2,5 lety vypukla kauza Dozimetr. Kriminalisté vyšetřují korupci na pražském magistrátu spojenou s hospodařením Dopravního podniku hlavního města Prahy. Mezi 12 obviněnými je například zlínský podnikatel Michal Redl nebo někdejší náměstek pražského primátora Petr Hlubuček, jehož přezdívka odvozená od záliby v chovu drůbeže často rezonuje v odposleších. "Toto jsme dali Slepici, toto jsme nechali tady a to se pak rozčíslo, že?" měl třeba při rozdělování peněz z úplatků říkat právě Redl.

Dopravní podnik si po vypuknutí kauzy nechal udělat několik auditů za 15 milionů z veřejných peněz. Některé z těchto auditů jsou už hotové a padla další trestní oznámení kvůli korupci a předraženým zakázkám.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.