Dozvuky střelby na filozofické fakultě: GIBS uzavřela vyšetřování

21. prosinec 2023 je navždy zapsán černým písmem do české historie. Už téměř půl roku se spekuluje, zda mohla policie udělat něco lépe. Už téměř půl roku čekají příbuzní 14 obětí na odpovědi.

"Šetření k filozofické fakultě ukončujeme. V tuto chvíli nicméně nemůžu ještě sdělit bližší informace," sdělila mluvčí GIBS Ivana Nguyenová. Dozvědět se je mají nejdříve poslanci z bezpečnostního výboru Poslanecké sněmovny. Ten veřejně zasedá ve čtvrtek.

"Ten závěr GIBS je pro nás velmi důležitý. Ohledně toho, co tam zazní nebo nezazní, bych nerad spekuloval," uvedl člen bezpečnostního výboru Šimon Heller (KDU-ČSL).

[chooze:article;value:553757]

​Inspekce řeší trestnou činnost policistů. A v souvislosti s tragickým případem na filozofické fakultě žádného z nich podle informací Televize Nova neobvinila. "My víme, že ten zásah na filozofické fakultě byl z jejich strany podle našeho názoru profesionální, takže neočekáváme jiný výsledek," informovala členka bezpečnostního výboru Jana Vildumetzová Mračková.

Otázky ale vzbuzuje, zda policie udělala vše pro to, aby po zuby ozbrojeného studenta zadržela už před střelbou. Pro odpovědi si chce přijít i matka zavražděné Elišky Šimůnkové. "Dělám to celou dobu. Snažím se. Mám pocit, že dělám všechno možné, ale nulový výsledek. Takže ano, určitě budu chtít být přítomná," řekla matka zavražděné studentky Elišky Lenka Šimůnková.

V únoru se poslanci bezpečnostního výboru dostali k padesátistránkové zprávě Úřadu vnitřní kontroly policejního prezidia. Ta vznikla už 8. ledna, tedy necelé tři týdny po střelbě a obsahuje souhrn získaných údajů o policejní práci na fakultě. Číst se v ní ale příliš nedá.

Velká část je totiž začerněná, a to právě kvůli vyšetřování. "Věřím že tím, že se bude už znát ten výsledek, tak že i my už konečně budeme mít k této kontrolní zprávě přístup. A že k ní bude mít přístup i veřejnost," uvedla Mračková.

[chooze:article;value:543296]

​"Je tam podle té časové osy ještě několik nejasností a já doufám, že Generální inspekce bezpečnostních sborů tyto nejasnosti osvětlí," sdělil TV Nova člen bezpečnostního výboru Radek Koten (SPD).

Dodnes není jasné, proč David K. vraždil. Kromě lidí na fakultě má mít na svědomí i smrt dvou lidí v Klánovickém lese a zastřelil prý také vlastního otce.

"Motiv pachatele hraje v tomto případě velkou roli i v té souvislosti, jak dlouho se třeba na věc připravoval. A jestli policie nemohla mít už indicii, že k něčemu takovému dojde," popsal bezpečnostní expert David Zámek. Činy Davida K. vyšetřují policisté z pražského oddělení vražd. Výsledky by měly být také ještě tento měsíc.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.