DPP testuje u tramvají novou technologii. Má zabránit srážkám s chodci

Pod koly tramvají skončí v Praze každoročně desítky lidí. Nový antikolizní systém by prý řadě nehod dokázal zabránit. Díky chytré kameře systém upozorní řidiče na překážku, a tramvaj dokáže dokonce sama zastavit. "V okamžiku, kdy ta překážka se blíží k vozidlu a řidič nereaguje, tak teprve v tomto případě antikolizní systém akusticky upozorňuje řidiče, že by měl okamžitě začít brzdit nouzovou brzdou," vysvětlil nový systém vedoucí technické kontroly DPP Martin Doubek.

Systém bude součástí 40 nových tramvají, které mají po Praze začít jezdit už příští rok. "Máme připravený systém, že bude zasahovat do řízení vozidla, ale je to teď ve fázi zkoušek a my se snažíme to vyladit tak, aby to bylo komfortní pro cestující," dodal Doubek.

Nejčastější příčinou nehod bývá obyčejná nepozornost chodců. Pokud vstoupí přímo před tramvaj, nepomůže prý ale ani nová technologie. "Je to proto, že ke srážce chodce s tramvají dochází náhle. Na přechodech přes silnici chodci častokrát mají sluchátka v uších, drží v rukou telefon a vlastně nevnímají okolí," řekl mluvčí DPP Daniel Šabík.

[chooze:article;value:576219]

​Proti nepozornosti chodců dopravní podnik bojuje dlouhodobě. Před časem testoval aplikaci, která lidi se sluchátky na uších nebo telefonem v ruce upozorňovala na blížící se tramvaj. V praxi se prý ale neosvědčila. "Těch upozornění přicházelo tolik, že ti uživatelé, kteří to testovali, si ty notifikace vypínali, aby je nerušily i v době, když nepřecházeli přes přechod," vysvětlil Šabík.

Proti 40tunovému kolosu nemá chodec šanci. Často skončí zaklíněný pod soupravou a vyprošťovat ho musejí hasiči. "Ta zranění bývají vážnějšího charakteru. Pokud bychom vzpomenuli na případ z nedávné doby, tam došlo u mladé dívky i ke ztrátě dolní končetiny," poznamenala mluvčí pražských záchranářů Jana Poštová.

Počet podobných nehod nestoupá jen u nás. Třeba ve švýcarském Curychu pro tramvaje testují speciální airbag. Ten se v případě nárazu nafoukne a zabrání pádu člověka pod soupravu.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.