Moderní bydlení

Drahota žene Čechy do pojistných podvodů. Rekordmanem je Ústecký kraj

Tohle se opravdu stalo. Řidič nedobrzdil a naboural vozidlo před sebou. Jenže neměl pojistku, a aby škodu nemusel platit ze svého, bleskurychle si pojištění vyřídil přes internet z mobilu.

Stačilo mu na to 64 sekund. Kromě toho, že pojišťovně neunikla podezřele krátká doba mezi sjednáním pojistky a nehodou, řidiče potopil také svědek, podle kterého nejdřív boural a až potom řešil pojištění.

A podobně vychytralé pokusy o podvod s pojištěním řeší pojišťovny čím dál tím častěji. Jedna z největších českých pojišťoven už letos řešila tolik pojistných podvodů jako za celý loňský rok.

[chooze:article;value:515069]

​"Za první pololetí jsme řešili pojistné podvody ve výši 520 milionů korun, to je částka, kterou jsme odhalili za celý loňský rok. Nárůst je stoprocentní," řekl mluvčí Generali Česká pojišťovna Jan Marek.

Pozadu nejsou ani další pojišťovny, které se podvodníci pokusili připravit o desítky milionů korun. "Za první pololetí Uniqa šetřila dohromady 1140 nových sporných pojistných událostí, což byl meziroční nárůst bezmála o polovinu," vyložila mluvčí pojišťovny Uniqa Eva Svobodová.

"Největší objem odhalených podvodů v roce 2022 vycházel v rámci pojištění majetku, na druhém místě figurovala pojištění vozidel. Průměrná výše jednoho prokázaného pojistného podvodu dosahuje částky kolem čtvrt milionu korun," řekl analytik České asociace pojišťoven Petr Jedlička.

[chooze:article;value:513521]

​"Dochází k tomu, že se zdražuje, lidé mají méně peněz, žijí v nejistotě, tak vymýšlí věci, aby rychle zbohatli. To je taková primitivní ochrana," okomentoval psycholog Slavomil Fischer.

"Je rozdíl mezi tím, když je to plánované, nebo v nouzi. Těm v nouzi bych to trochu odpustil, když je to plánované, tak je to trestná činnost," dodal Fischer. Za pojistný podvod hrozí až desetileté vězení.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.