Drahota žene maminky s dětmi do azylových domů. Místa je ale málo

Dagmar byla ještě na mateřské, když ji partner vystěhoval z bytu. S čtyřletým synem našla útočiště v azylovém domě pro matky s dětmi v Ostravě. Za 240 korun za den žijí v jedné místnosti s kuchyňským koutem. "Když ten příjem nemáte, tak těžko najdete nějaké to bydlení, když vlastně všecko zdražilo," popsala Dagmar.

V azylovém domě je v současnosti plno. Bydlí v něm celkem 11 matek s 18 dětmi. V pořadníku čeká dalších téměř 20 matek s dětmi. "V současné době může být nárůst energií tím, co je uvádí do situace, kdy nemají na to, aby mohli žít ve svém normálním, běžném prostředí," ujasnila vedoucí azylového domu Barbora Rakošánová.

Samoživitelkám s dětmi v nouzi pomáhá v Ostravě také Armáda Spásy. Nabízí jim ubytování většinou v jednopokojových nebo dvoupokojových bytech. Klientky nemusí platit kauci na byt.

[chooze:article;value:474478]

​Podobných bytů má Armáda Spásy jen v Ostravě přibližně sto padesát. "Kdybychom těch bytů měli ještě dalších sto padesát, tak určitě máme do nich koho dát," řekla sociální pracovnice Armády Spásy Simona Lojková.

Podobně jako v Ostravě jsou na tom i ve většině dalších azylových domů nebo bytů pro matky s dětmi v Česku. "Nájmy jsou ještě dražší, než byly, proto jsou maminky v azylových domech a jejich hodně," shrnula klientka Domova pro ženy a matky s dětmi Olomouc Andrea Jinderková.

"Za rok 2023 jsme vyhověli už osmi žádostem od našich žadatelek a dalších 18 jsme museli odmítnout z kapacitních důvodů," vyložila ředitelka Domova pro ženy a matky s dětmi Olomouc. Nedostatek míst v azylových domech pro matky s dětmi chtějí například v Olomouci řešit stavbou nového azylového domu. Vyrůst by měl během pěti let.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.