Drama kolem výkalů v moři. Češi se do sebe pustili kvůli Chorvatsku

[chooze:gallery;value:32317]

​Na článek publikovaný tento týden o fekáliemi znečištěném moři v chorvatském letovisku Brela na Makarské riviéře reagovali další Češi, kteří letos vyrazili na dovolenou do stejné lokality. Redakci TN.cz se ozvala paní Marcela, která s manželem jezdí do Chorvatska už 34 let, a to na různá místa. Letos zvolili právě Brelu. "Na tomto krásném místě jsme byli dvakrát. Naposledy před cca 15 lety a letos. Změna je zásadní a tou byly skutečně výkaly," potvrdila seniorka zkušenost svého krajana. 

Prozradila, že během 10 dní zaznamenali výkaly v moři hned třikrát. Aby měla důkaz, pořídila fotografie, které redakci poskytla. Zážitek z dovolené jim to zkazilo. "V tom by se neměl koupat ani náš pes, natož lidé a především děti. Tohle je o zdraví, které máme jen jedno," konstatovala paní Marcela a svěřila se, že do Chorvatska už se vrátit s manželem nechtějí. 

[chooze:article;value:511966]

​"Něco podobného jsme zažili již v minulých letech a místní Chorvat nám řekl, že je to naturalno. To je odpověď, kterou chcete slyšet. Když to tam nebylo, tak moře bylo nádherné, ale tohle opravdu nemohou myslet vážně. Proto konec cestování do této země," zakončila Marcela. 

Zdrojem problémů jsou lodě

Na naši redakci se ale obrátili i lidé, kteří letos trávili dovolenou v tom samém letovisku a byli spokojení. To je příklad pana Daniela K., který tam v těchto dnech právě pobývá. "Voda je křišťálově čistá. Za posledních 10 let jsem tu byl minimálně 40krát a voda je tu nádherná," uvedl a poskytl fotografie z místní pláže (viz galerie). 

Připustil, že nečistoty se sem tam mohou objevit, na vině jsou ale podle něj proplouvající jachty, které odpadní vodu vypouštějí do moře. "A za to Brela nemůže," hájí letovisko. To je v souladu s informacemi, které se podařilo televizi Nova loni získat přímo na místě. Tehdy se jednalo o znečištění fekáliemi v nedaleké Podgoře. Reportérka se na situaci ptala v místním infocentru, kde jí personál potvrdil, že tento problém se tam skutečně vyskytuje a jeho zdrojem jsou právě lodě. 

"Řekli, že tomu nedokážou zabránit, protože ve chvíli, kdy jsou splašky u břehu, policie nedokáže identifikovat, ze které lodi to je," zjistila loni reportérka. Občas je důvodem znečištění porucha kanalizačního systému. V polovině června kvůli tomu chorvatská hygiena uzavřela dočasně tři pláže v oblasti Novi Vinodolski.

"Není to příjemné, ale stává se to"

K situaci v letovisku Brela se vyjádřil i pan Pavel R., který tam letos strávil téměř tři týdny a chtěl se také podělit o svou zkušenost. Pobýval tam dokonce ve stejnou dobu jako pan Václav, který na znečištěné moře v předchozím článku upozornil. "Na hladině se objevila dopoledne hnědá pěna s obsahem čehosi nevábně zapáchajícího," potvrdil  s přístupem svého krajana ale důrazně nesouhlasí. 

"Nemohlo se stát, že došlo někde poblíž k havárii kanalizace? Souhlasím s tím, že je to nepříjemné a stávat by se to určitě nemělo, ale přiznejme si, že k podobným haváriím občas dojde i v nejvíce ekologicky smýšlejících zemích," hájí Chorvaty. Jev prý trval poměrně krátce, pěna s exkrementy podle něj zmizela do 40 minut a poté bylo moře opět čisté. 

[chooze:article;value:508972]

​V této souvislosti je nutné podotknout, že přestože zdroj znečištění zmizí a voda působí čistě, nemusí být v tu chvíli zdravotně nezávadná. Jak ve svém článku vysvětluje deník Novi List, dříve zmíněné uzavření pláží v červnu bylo z důvodu nadlimitních hodnot mikrobiologického znečištění, tzn. ve vodě bylo rizikové množství bakterií Escherichia coli a dalších patogenů žijících ve střevech, které mohou být zdrojem nákazy. Příslušné úřady poté provádějí opakovaná testování vzorků, aby potvrdily, že je voda již nezávadná, a tedy vhodná ke koupání. 

Pavel R. uznává, že znečištění není v pořádku, během třítýdenního pobytu ale tuto situaci zažil podle svých slov pouze jednou. Zároveň se ostře pustil do svých krajanů. Někteří turisté podle něj na dovolené hledají jen chyby, což se mu nelíbí. 

"Je to přesně ten typ lidí, kterým se nikdo a nic nezavděčí. Kyselo je moc kyselý a bramborák je moc bramborovej. Již nyní jsem přesvědčen o tom, že koncem června roku 2024 budeme číst reportáž podobného ražení, kterou naservírují ti samí lidé, kteří už loni uváděli, že pro ně Chorvatsko skončilo. Jak je vidět, neskončilo," vyjádřil se. Na závěr podotkl, že do Chorvatska jezdí každý rok už mnoho let a dokáže porovnat změny, které v zemi za tu dobu nastaly. Brelu, tzv. královnu Jadranu, navštěvuje pravidelně od roku 2009. 

Ve videu níže se můžete podívat na záběry znečištěného moře v letovisku Brela:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.