Drama na železnici. Řidiče na přejezdu uvěznily závory, po vysvobození ujel

Událost se stala v úterý kolem 18. hodiny na železničním přejezdu u obce Opatovec. "Řidič osobního vozu značky Audi vjel na přejezd ve chvíli, kdy blikalo červené výstražné znamení. Vzápětí spadly také závory, které šoféra na kolejích uvěznily," popsala na webu policejní mluvčí Iveta Kopecká.

V danou dobu k přejezdu přijížděl rychlík plný lidí. "V tomto spoji bylo zhruba 170 cestujících," sdělil mluvčí Českých drah (ČD) Lukáš Kubát. Šofér začal proto manévrovat tak, aby se vůz vešel mezi závory a koleje.

[chooze:article;value:495356]

"Pakliže mají před sebou řidiči spadlé závory, ať už k nim přijíždějí, nebo se dostanou mezi ně, tak na ně působí jako stěna nebo bariéra. Zcela zjevně se jich bojí," má jasno mluvčí Ústředního automotoklubu České republiky Igor Sirota.

Duchapřítomný strojvedoucí okamžitě použil rychlobrzdu. Díky ní vlak zastavil přibližně 20 metrů před autem. "V té době už k přejezdu dorazili další lidé, kteří uvězněnému řidiči zvedli závoru, a ten konečně opustil přejezd. Avšak místo toho, aby celou situaci řešil, odjel z místa pryč," doplnila Kopecká.

Policisté proto okamžitě začali po řidiči pátrat. Následně zjistili, že vůz míří po dálnici D11 ve směru na Prahu. Díky tomu se hlídce podařilo hledané auto vypátrat a zastavit.

"Po konzultaci se státní zástupkyní policisté 30letého cizince zadrželi a převezli do policejní cely, kde mu ve zkráceném přípravném řízení sdělili podezření ze spáchání trestného činu obecného ohrožení z nedbalosti," poznamenala Kopecká. Hned následující den proběhlo soudní řízení a muž vyfasoval roční zákaz řízení a pokutu ve výši 10 tisíc korun.

[chooze:article;value:485034]

Policie apeluje na řidiče, aby dodržovali předpisy, věnovali se řízení a v žádném případě nevjížděli na přejezd ve chvíli, kdy bliká červené světlo. "Pokud už ale taková situace nastane, závory jsou konstruované tak, aby šly snadno nadzvednout, nebo jednoduše prorazit," poradila Kopecká.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.