Drama nad Evropou. Letadlu málem ve vzduchu došlo palivo

Dopravní letadlo společnosti easyJet se v úterý odpoledne dostalo do těžkých problémů. Za letu mu málem došlo palivo. Podle švýcarského deníku Blick mu při přistání v Curychu zbýval letecký petrolej na posledních pět minut letu.

Stroj Airbus A320 byl podle portálu Aviation Herald původně na cestě z francouzské Nice do Ženevy ve Švýcarsku. Při pokusu o přistání ale posádka zápasila s tak silným větrem, že se na poslední chvíli rozhodla raději přeletět do asi 70 kilometrů vzdálené Basileje na francouzsko-švýcarských hranicích, kde doufala v lepší podmínky.

Jenže v Basileji se situace opakovala. Letadlo se opět vydalo na přistání a znovu muselo kvůli špatnému počasí vzlétnout. To už začínala být situace kritická, protože stroji začala docházet rezerva paliva určená právě pro podobné situace.

[chooze:article;value:529565]

S kerosinem na posledních 18 minut letu proto posádka vyhlásila stav nouze a vydala se na letiště v Curychu, kde jim řídící letového provozu mezitím uvolňovali cestu. Po 92 minutách od odletu z Nice a asi 13 minutách od vyhlášení stavu nouze stroj v největším švýcarském městě bezpečně přistál.

Podle společnosti easyJet šlo o politováníhodnou událost. "Piloti měli kdykoliv k dispozici několik záložních letišť," zdůraznila s tím, že veškeré postupy posádky byly v souladu s platnými nařízeními.

"Bezpečnost a pohoda našich zákazníků a posádky jsou pro easyJet nejvyšší prioritou. Přestože tento incident byl mimo naši kontrolu, rádi bychom se omluvili našim zákazníkům za způsobené nepříjemnosti," vzkázala pak společnost cestujícím.

Letadlo v USA muselo nouzově přistát. Pilota pak obvinili z 83 pokusů o vraždu (10/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.