Drama před začátkem voleb. O Trumpově kandidatuře rozhodne Nejvyšší soud USA

Nejvyšší soud Spojených států potvrdil, že se bude zabývat odvoláním Donalda Trumpa proti vyřazení z republikánských primárek ve státě Colorado. Soud se tak ujal výbušného případu, který má zásadní dopad na listopadové prezidentské volby, uvedla agentura Reuters.

Nejvyšší coloradský soud vyřadil Trumpa z prezidentských primárek s odvoláním na jeho nezpůsobilost kandidovat kvůli roli, kterou sehrál při útoku svých příznivců na Kapitol po minulých prohraných volbách. Použil k tomu dodatek ústavy, podle kterého nesmí zastávat veřejné funkce představitelé, kteří se zapojí do vzpoury či povstání.

Nejvyšší soud USA postupuje neobvykle rychle. Trump podal odvolání ve středu, ústní slyšení je naplánováno na 8. února, což naznačuje, že rozhodnutí padne brzy poté, informovala NBC. Je to s ohledem na termín primárek, který je v Coloradu a mnoha dalších státech stanoven na 5. března.

[chooze:article;value:535623]

​Přestože se rozhodnutí týká Colorada, kde by se v případě Trumpovy diskvalifikace hlasy pro něj nezapočítávaly, může pořádně zamíchat kartami po celých Spojených státech. Bude totiž závazné pro všechny státy federace.

Pokud Trump vyhraje, nebude už nikdo moci právně zpochybnit jeho kandidaturu. Pokud prohraje, neznamená to jeho automatickou diskvalifikaci z voleb, ale dává velkou šanci odpůrcům jeho kandidatury. Kromě Colorada ho vyřadila nejvyšší volební úřednice státu Maine. A podobné snahy probíhají podle BBC v desítkách amerických států. Měly by tak velkou šanci na úspěch.

Hlasy z Colorada a Maine, které jsou tradičními baštami demokratů, by Trumpovi ke zvolení nechyběly. Jestliže však exprezidenta vyloučí státy, kde nebývají výsledky tak jednoznačné, mohlo by to mít na volby, ve kterých se očekává těsné vítězství jednoho z kandidátů, rozhodující vliv.

[chooze:article;value:533860]

​Rozhodnutí Nejvyššího soudu lze těžko předvídat. Tři z devíti převážně konzervativních soudců jmenoval Trump ještě jako prezident. Oni pak podle agentury AP opakovaně rozhodovali proti němu ve sporech souvisejících s volbami v roce 2020, stejně tak odmítli jeho snahu zabránit předání dokumentů souvisejících s útokem na Kapitol a jeho daňových přiznání kongresovým výborům.

Zmíněný 14. dodatek americké ústavy vznikl po občanské válce a měl zabránit představitelům poraženého jihu, aby se znovu dostali k moci. Dosud byl využíván jen ojediněle a v nižších patrech veřejné správy. Nejvyšší soud USA se tak jeho výkladem bude zabývat poprvé. Musí mimo jiné rozhodnout, zda se vztahuje i na úřad prezidenta. A zda se Trump svým jednáním předcházejícím útoku na Kapitol 6. ledna před třemi roky zapojil do vzpoury či povstání.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.