Drama ve Francii nekončí. Policie použila proti protestujícím vodní děla i slzný plyn

Na jedné straně rozzuření demonstranti s tyčemi v rukou, na straně druhé těžkooděnci snažící se slzným plynem a vodními děly uklidnit dav. Paříž má za sebou jednu z nejdramatičtějších nocí od propuknutí protestů proti důchodové reformě.

Tisíce demonstrantů vyhnalo do ulic rozhodnutí prezidenta Macrona prosadit nepopulární důchodovou reformu, a to navíc bez hlasování parlamentu. Rozvášněný dav zranil nejméně jednoho policistu. Krev ale tekla i v řadách demonstrantů.

[chooze:article;value:494644]

V poutech podle tamních médií skončilo do půlnoci nejméně 120 lidí. "Budeme protestovat v ulicích až do té doby, než půjdeme do důchodu. Jsme přesvědčeni, že důchodový systém by se měl reformovat, ale ne tak, jak navrhuje vláda," je přesvědčená účastnice demonstrací Mamilla Cadriová.

Přestože o pozdějším odchodu do důchodu je rozhodnuto, francouzské odborové organizace slíbily, že budou proti změnám nadále ostře vystupovat. Další masové demonstrace jsou plánované na příští čtvrtek.

"Samozřejmě že budeme respektovat zákony a hlasování. To ale neznamená, že zákon přijmeme. Bude tato reforma prospěšná pro zaměstnance? 90 % z nich je proti této reformě, a to ve všech volebních obvodech," uvedl předseda odborového svazu Laurent Berger.

Zvýšení věku pro odchod do důchodu ze 62 na 64 let není jediným klíčovým bodem reformy. Nově musí mít také Francouzi odpracovaných alespoň 43 let, aby měli nárok na plný důchod.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.