Drama ve Sněmovně: Pekarová zmínila oběti covidu. Jste ubohá, zaútočil Babiš

Bývalý premiér a šéf hnutí ANO Andrej Babiš v úvodu páteční 78. schůze Poslanecké sněmovny využil přednostního práva k vystoupení a ve svém proslovu zkritizoval současnou vládu. Podle jeho slov ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) je "neschopný" a "škodí lidem". Narážel tím na nedostupnost některých léků.

Premiéra Petra Fialu (ODS) zase Babiš kritizoval kvůli jeho cestě do Izraele, kde prý podle něj nebyl schopný říct ani "pět souvislých anglických vět". Celou vládu pak označil za katastrofální.

[chooze:article;value:526917]

Na jeho proslov zareagovala předsedkyně dolní komory Markéta Pekarová Adamová, která řekla, že už si zvykla na "kyblík žluči", kteří opoziční poslanci na plénu vylévají. "Co se týče vašeho hodnocení, ponechám bez komentáře. Přijde mi, že se tady zapomíná na celou řadu věcí, které se staly, když Andrej Babiš premiérem byl. Kolik lidí zemřelo za covidu. To se vám nelíbí poslouchat, je mi to jasné, je mi to jasné," řekla Pekarová Adamová.

Odpovědí jí bylo hlasité bouchání do lavic. "Můžete si mlátit do lavic sebevíc, můžete je třeba rozbít, ale je to pravda, jsou to fakta, která nezastřete," uvedla s tím, že už se to málo připomíná.

​Zemřelí za covidu

Babiš se po této poznámce k pultíku zase vrátil. "Největší sprosťárna, že mluvíte o zemřelých za covidu. Největší sprosťárna. A víte, kolik jich zemřelo od 17. prosince? Osm tisíc, osm tisíc! A řekl jsem já někdy, že za to vy můžete? To je největší sprosťárna. My jsme bojovali za životy lidí," rozčílil se Babiš s tím, že vláda o tom nic neví. 

"Paní Pekarová Adamová, přestaňte mě urážet. A neříkejte, že já jsem šel do politiky kvůli byznysu. Ne, já jsem mohl dělat toho oligarchu, který vás dneska řídí, když nemáte prachy a média, za kterými dolézáte. Tak si to vyprosím. Doneste mi jednoho úředníka, u kterého já jsem chtěl něco pro Agrofert. Neexistuje. Vy buďte rádi, že já tady podnikám," pokračoval Babiš a otázal se Pekarové Adamové, kolik na charitu dala ona ze svého platu. Dodal, že "ona s ním nemůže soutěžit".

[chooze:article;value:526064]

​Poté Babiš Pekarovou Adamovou osočil z ukradení strany. "A ten chudák Kalda (Miroslav Kalousek, pozn. red.), kterému jste ukradla tu stranu (TOP 09, pozn. red.), říká jenom, že jste nenávistná, zlá a hloupá. A to je všechno," řekl Babiš a opustil pultík, ke kterému následně znovu zamířila předsedkyně Sněmovny.

"Víte, jak poznáte, že jste trefili hřebíček na hlavičku? Přesně z takové reakce. Za pravdu se člověk nejvíc zlobí. To, že jsem tu osočována ze lží. Víte, mně soud ani jednou jedinkrát neuznal vinnou z toho, že bych někde lhala. Nechce po mně na rozdíl od vás, abych se z tohoto místa někomu omlouvala," řekla Pekarová s narážkou na soudní rozhodnutí, že se Babiš musí omluvit bývalému ministrovi financí Miroslavu Kalouskovi za jeho výrok, že "zabil lidi cez padáky".

[chooze:article;value:527255]

​Na to Babiš reagoval tím, že by si prý musel najmout armádu 200 advokátů a stále je žalovat za ty sprosťárny. "Ne, já vás nebudu žalovat. Vy mi za to nestojíte. Vy jste fakt tak ubohá. To je jako neuvěřitelné. Vy se mnou nemůžete soupeřit, paní předsedkyně. Já jsem šel do politiky, abych sloužil lidem," odsekl jí. 

K pultíku následně došel i ministr vnitra Vít Rakušan (STAN), který řekl, že na poznámky, které zazněly na jeho osobu, nebude reagovat a vracet útok. "Kdo není vnitřně příliš odvážný, útočí nejostřeji na toho, kdo tady není, a to je premiér republiky Petr Fiala," řekl Rakušan, který se premiéra a jeho jazykových schopností u pultíku zastal. Poslanci se poté dostali k projednávání programu po desáté hodině.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.