Dramatická noc v Malé Fatře. Dvě Češky museli vysvobodit záchranáři

[chooze:gallery;value:31428]

Dramatickou noc na Slovensku prožily dvě české turistky, které neodhadly vzdálenost svého horského výletu. Po cestě na chatu, kde byly ubytované, se ztratily. Cestu jim navíc znesnadňovala tma se zbytky sněhu. Rozhodly si proto přivolat pomoc horské služby.

"Ve večerních hodinách, už po setmění, nás kontaktovaly dvě 34leté turistky z Česka. Vydaly se z Terchové přes sedlo Medziholie a Poludňový grúň na chatu na Grúni, kde měly zarezervované ubytování," informovala Horská záchranná služba (HZS) na Slovensku.

[chooze:article;value:488934]

"Přestože si trasu na mapě pořádně nastudovaly, podcenily její délku a časovou náročnost. Navíc si nevšimly označení uzávěrky v terénu a dostaly se na žlutý turistický chodník s názvem Stohová zkratka, který byl uzavřený," popsali situaci záchranáři.

"Ve tmě uvízly asi 150 metrů od rozcestí Chrbát Stohu. Na pomoc jim přispěchali dva záchranáři HZS z osady Štefanová," sdělil HZS na svém webu. Záchranáři se pro ženy vydali v terénním voze, jenže od sedla Medziholie museli pokračovat pěšky. Naštěstí se jim turistky podařilo najít.

[chooze:article;value:501924]

"Obě ženy byly bez zranění, jen mírně promrzlé a vyčerpané. Po zahřátí a doplnění energie je záchranáři vybavili sedacími úvazky, přilbami a světly. Pomocí jištění na krátkém laně s nimi sestoupili k autu do sedla Medziholie, odkud je dovezli do Domu HZS ve Štefanové. Dále už ženy pokračovaly v cestě samy," uzavřela horská záchranná služba.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.