Dramatická záchrana má šťastný konec. Uhašená nákladní loď míří do přístavu

Několikadenní snaha o odvrácení klimatické krize se vyplatila. Hasičům se podařil uhasit požár na lodi Fremantle Highway, který se rozhořel v noci na středu 26. července. Loď teď pod dohledem odborníků zamířila do přístavu.

Právě nizozemský přístav Eemshaven, kam má loď namířeno, byl pro svou vzdálenost nejlepší volbou. I tak ale loď čeká 64 kilometrů dlouhá cesta. Vybavení přístavu by ale mělo pomoct s vykládáním nákladu a zajištěním bezpečné manipulace s lodí.

V přístavu bude navíc loď lépe chráněna před větrem a vlnami, a navíc bude mimo frekventovanou námořní trasu. "Děláme vše, co je v našich silách, abychom co nejvíce omezili škody na lidech a životním prostředí," oznámil nizozemský státní úřad pro správu a výstavbu vodních cest Rijkswaterstaat.

[chooze:article;value:515386]

​Právě škody na životním prostředí byly tím, čeho se odborníci nejvíce obávali. Loď totiž převážela skoro čtyři tisíce aut, a to včetně několika elektromobilů. "Potopení nákladní lodi s docházejícím palivem by způsobilo jedinečnou přírodní katastrofu. Únik ropy by měl vážné následky, především pro mořské ptáky," uvedl pro deník Bild jen pár dní po vypuknutí požáru Tobias Thiele, mluvčí německého hasičského svazu.

Aktuálně je ale situace na palubě nákladní lodi stabilní. Veškerá ohniska by měla být v tuto chvíli už uhašena. Pro jistotu budou ale po celou dobu odtahu lodi do přístavu na palubě přítomni experti. Kdy loď do přístavu dorazí zatím není známo. Vše záleží na povětrnostních podmínkách.

Záchranářům se podařilo dostat na hořící loď, plavidlo se snaží odtáhnout dál od pobřeží:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.