Dramatická záchrana vyčerpaných běžkařů. Zásah komplikoval silný vítr

Beskydští záchranáři dostali hlášení o běžkařích v nouzi okolo půl čtvrté odpoledne a hned vyrazili na pomoc. Zásah ale zkomplikovalo husté sněžení a silný vítr. Obvykle příjemná projížďka se tak pro záchranáře i běžkaře, kteří na záchranu čekali tři hodiny, stala fyzicky náročnou výzvou.

"Cesta byla neskutečná, několikrát jsme zapadli, museli jsme objíždět několik popadaných stromů o průměru 30 až 50 cm, sněhu bylo po pás, často jsme museli stroj vyhrabávat," popsal záchranář Antonín Paločko z Horské služby Beskydy, který na místě zasahoval.

[chooze:article;value:488161]

​​​"Pokračovali jsme v cestě, ale pro jistotu jsme volali kolegům, aby nám přijeli na pomoc pro případ dalších potíží," dodal. K promrzlým a vyčerpaným běžkařům se podařilo dorazit právě včas. Záchranáři jim zajistili teplo a bez dalších problémů je dopravili do záchranné stanice.

[chooze:gallery;value:30256]

"Zpáteční cesta už byla trochu jednodušší, jeli jsme po našich stopách a už tolik nezapadávali, ale počasí nám vážně nepřálo," dodal záchranář. I díky pomoci kolegů měla zprvu nešťastná situace šťastný konec.

Záchranáři ale i tak vyzývají všechny, kteří se rozhodnou vyrazit do hor, aby byli opatrní. "Chtěl bych velmi apelovat na návštěvníky hor, aby nepřeceňovali své síly, vždy se informovali o předpovědi počasí, respektovali ji a měli na paměti, že počasí na horách se může změnit každou hodinou," uzavřel záchranář.

Sníh a vítr komplikuje dopravu v Česku. Tisíce lidí jsou bez proudu:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.