Moderní bydlení

Dramatické ochlazení a první sníh. Na Česko se řítí chladný vzduch ze severu

Počasí v druhé polovině října sice prozatím přineslo příjemné podzimní teploty, tomu má být ale brzy konec. Podle meteorologů začne už v příštím týdnu do střední Evropy proudit studený vzduch, který srazí teploty dolů.

"Hranice sněhových srážek by tak mohla rychle klesnout ze současných 3 000 metrů na 300 metrů," uvádí meteorologové z portálu Weather. Sněžit by tak podle předpovědi mohlo i v nižších nadmořských výškách, což by bylo poprvé v sezóně 2024/2025. Dosud se sněhové vločky objevily pouze na horách. 

[chooze:article;value:577797]

​Sněhové závěje ale zatím nečekejme. "Limit 300 metrů je v tuto chvíli stále extrémním scénářem. Bude zima, ale je nepravděpodobné, že by náhle napadla spousta sněhu," dodávají meteorologové s tím, že mezi 27. říjnem až 10. listopadem se ale "poměrně jistě" ochladí.

S podobnou předpovědí počítá i Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). "Tlaková výše se přesune k východu a začátkem příštího týdne počasí ve střední Evropě začne ovlivňovat brázda nízkého tlaku vzduchu spojená s hlubokou tlakovou níží nad Skandinávií, kolem které k nám postupně začne proudit chladnější vzduch od severu," uvádí.

Obloha má být od příštího týdne oblačná až zatažená a místy by se mohl objevit déšť nebo přeháňky. Na pondělí ČHMÚ předpovídá průměrnou denní teplotu 13 stupňů, na úterý 10 stupňů a na středu už jen šest. Denní teploty by měly s postupem týdne i nadále klesat.

Nadprůměrně teplá zima? Nasvědčují tomu jevy v oceánu i atmosféře, říká expert:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.