Dražší letenky mají zachránit planetu. Francie chce ty levné zakázat

Plán na omezení letecké dopravy chce v nejbližší době předložit francouzský ministr dopravy Clément Beaune Evropské unii. "Letenky za deset eur jsou v době ekologické transformace nepřijatelné. Jsem pro zdanění činností, které znečišťují životní prostředí," uvádí Beaune.

Cena letecké dopravy by podle něj měla stoupnout minimálně na hodnotu jízdenek na vlak. Návrh se ale setkal se smíšenými reakcemi.

[chooze:article;value:469081]

​"Myslím, že kontrola cen letenek je hodna severokorejské ekonomiky," zhodnotil plány výkonný ředitel letecké společnosti Ryanair Edward Wilson. Ekonom David Marek k tomu podotýká, že podobné opatření opravdu do tržní ekonomiky nepatří.

Podle průzkumů jsou největšími znečišťovateli životního prostředí ti, kteří létají pravidelně. A například ve Francii je ročně polovina všech letů obsazena jen dvěma procenty lidí.

"Proti emisím se dá bojovat daleko efektivnějšími nástroji, naopak plánované opatření by mohlo ztížit přístup nízkopříjmovým domácnostem k dovoleným. Byly by pro ně příliš drahé," upozorňuje ekonom Marek.

[chooze:article;value:519410]

Alternativa k létání, tedy jízda vlakem, se mnohdy nevyplácí. V Evropě jsou dle průzkumů jízdenky na vlak v průměru dvakrát dražší než letenky i přesto, že celkový dopad létání na klima může být více než 80krát horší než jízda vlakem.

Například z Prahy do Milána stojí cesta vlakem v průměru téměř pětkrát víc než cesta letadlem. Po železnici přitom trasa trvá zhruba 16 hodin, zatímco letecky jen asi hodinu a půl.

Aerolinky často profitují na různých daňových úlevách. Podle odhadů jen loni v Evropě na osvobození od daní ušetřily v přepočtu více než 800 miliard korun. Železniční dopravci taková privilegia nemají. Místo rušení levných letů by se tak podle některých analytiků měly spíše zlevňovat jízdenky na vlak nebo letenky zdražovat těm, kteří na ně mají. V Británii už například uvažují o zavedení poplatku za časté létání.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.