Dřevostavby zažívají rozmach. Přesto zděné domy stále vedou

Nespornou výhodou dřevostaveb je určitě rychlost provedení stavby. "Když se všechno daří, tak jsme schopní za čtyři měsíce předat lidem klíče," popsal majitel stavební firmy z Liberce Roman Lochmann. A to je faktor, který u mnoha lidí začíná být tím nejdůležitějším.

"Dneska bych volil dřevostavbu, aby to bylo rychle," svěřili se v anketě někteří. "Mám rád přírodní materiály, takže to dřevo," souhlasili další.

Dřevostavba se musí velmi dobře ohlídat. Jakákoli chyba ji může v budoucnu zničit. "Největším škůdcem dřevostavby je voda, případně oheň. Domy vybavujeme čidly, která nás upozorní na případný únik vody," sdělil Lochmann.

[chooze:article;value:548232]

​Zděné stavby v Česku ale stále jednoznačně vedou. Hrubá stavba zděného rodinného domu například v Chlístově na Železnobrodsku zabrala stavebníkům asi půl roku. "Za mě jednoduše je lepší zděná stavba. Když tady budu chtít něco nechat svým dětem, tak po mně zůstane byť třeba vyžilá, ale stavba. U dřevostavby po mně nezůstane nic," uvedl majitel stavební firmy z Jablonce nad Nisou Jiří Feix. 

Zděné stavby mají lepší akumulaci tepla, která se u dřevostaveb nahrazuje rekuperací. Dřevostavba vychází cenově nepatrně levněji než zděný dům. A jestli si udrží svoji hodnotu třeba po několika dekádách, makléři zatím nevědí.

"Češi rádi věří cihle a rádi v ní vidí uchovatel hodnoty. Když dnes budu soudit desetiletý dům, tak 5 až 10 % tam bude pořád rozdíl ve prospěch té cihly. Po deseti letech budeme vědět víc, jak si to klienti osahali," upřesnil realitní makléř Zdeněk Milfajt.

Podíl nových dřevostaveb na trhu za poslední roky významně posílil. Zatímco v roce 2000 tvořily pouhé procento ze všech realizovaných staveb, v roce 2021 to bylo 7 %, a předloni už dokonce 15.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.