Moderní bydlení

Drobní podnikatelé si opět připlatí. Vláda jim rekordně zvýší odvody

Na zálohách za sociální a zdravotní pojištění od příštího roku měsíčně zaplatí OSVČ, tedy osoby samostatně výdělečně činné, minimálně 7 947 korun. To je o 1 127 korun více než tento rok. Například letos oproti předchozímu roku minimální odvody stouply jen o 903 korun, v předchozích letech částka rostla ještě pomaleji.

"Přes vcelku významný podíl na ekonomicky aktivních lidech v Česku, který OSVČ mají, tak menší podíl následně odvádí na sociálním a zdravotním pojištění," říká ekonom Pavel Peterka.

​Teď zaměstnanec s hrubou mzdou 40 000 korun zaplatí na zálohách na daních a odvodech na sociální a zdravotní pojištění 8 070 korun. Zaměstnavatel za něj odvede dalších 13 521, celkem tedy 21 591 korun. Živnostník se stejným příjmem, který využívá paušální zdanění, státu za zdravotní a sociální pojištění odvede celkem jen 7 498 korun, tedy asi třetinu.

​Podle zástupců živnostníků je ale současné nastavení odvodů spravedlivé a jejich navýšení není namístě. "Živnostníci nemají třeba nárok na ošetřovné. Musíte platit nějaké odvody bez ohledu na to, jestli máte zakázky nebo nemáte," uvedla generální ředitelka  Asociace malých a středních podniků a živnostníků Eva Svobodová.

[chooze:article;value:547195]

"Pracují sami na sebe, po státu nic nechtějí, mají jen to, co si vydělají. Tak jim takto brutálně navýšit sociální odvody? No, není to dobře," podotkla bývalá ministryně financí a poslankyně Alena Schillerová (ANO).

"Tady touhle změnou přispíváme k tomu, že ostatní zaměstnanci nedoplácí tak výrazně na důchody lidí OSVČ. To je naplnění toho, o čem vláda rozhodla už v tom ozdravném balíčku. My jsem se rozhodli postupně ve třech letech upravit výši těch základních odvodů OSVČ," sdělil ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

​V následujících letech chce totiž kabinet dál navyšovat takzvaný minimální vyměřovací základ, tedy částku, ze které se odvody vypočítávají. Ten byl do loňska 25 % průměrné mzdy, letos se zvýšil na 30 % a o pět procentních bodů má růst až do roku 2026, kdy by měl dosáhnout úrovně 40 % průměrné mzdy.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.