Drsná změna počasí přijde už o víkendu. Modely mluví jasně, říkají experti

Odborníci z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) varují před obrovským přívalem dešťů. "Upozorňovali jsme, že se o víkendu na západě Čech možná dočkáme vydatných srážek. Modely zatím svůj názor nijak zásadně nezměnily. Počasí u nás bude ovlivňovat rozsáhlá tlaková níže, ve které se utvoří několik center," upřesnil ČHMÚ na sociální síti X.

Ve středu už meteorologové vydali předběžné varování před vydatnými srážkami. To platí od pátečního odpoledne až do nedělního poledne pro celé západní Čechy.

Právě jedno z center nízkého tlaku vzduchu se podle expertů v sobotu objeví nad Českem a bude se dále posouvat k severovýchodu. "Od neděle už budeme v týlu této tlakové níže a bude k nám proudit vlhký vzduch od severozápadu. Ve vyšších vrstvách atmosféry se bude nacházet brázda nízkého tlaku vzduchu," predikovali meteorologové.

[chooze:article;value:557471]

Popsali, jaký dopad bude mít takové uspořádání vzduchu na tuzemské počasí. "Při zemi bude směr proudění opačný než ve vyšších vrstvách, což je faktor zesilující srážky," informovali experti.

Nejsilněji se deště projeví v západní části Čech. "Od pátku 31. května až do neděle 2. června tedy očekáváme na západě Čech trvalé a vydatné srážky. Místy může spadnout za 48 hodin 50 až 70 mm, ojediněle i přes 90 mm srážek," upřesnili meteorologové.

[chooze:article;value:557737]

Kvůli vydatné průtrži mračen hrozí na území Česka záplavy. "Vzhledem k silnému nasycení budou toky v zasažené oblasti reagovat na srážky výraznými vzestupy hladin," varoval ČHMÚ.

Počasí na víkend: V hlavní roli budou bouřky. Vytáhneme i deštníky (5/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.