Drsné okolnosti změnily osud Popelky: Princ jsem měl být já, smutní Hrušínský

[chooze:gallery;value:29430]

​Tři oříšky pro Popelku měly mít naprosto odlišnou podobu. Po úspěšné Dívce na koštěti chtěl režisér Václav Vorlíček do role prince obsadit Jana Hrušínského. Jeho družinu měli ztvárnit i další herecká esa ze Saxany jako Vlastimil Zavřel a Jan Kraus.

Komunističtí představitelé však toto obsazení nepovolili. "Václav Vorlíček mě tehdy obsadil do role prince, ale bylo to tehdy jaksi zakázáno nadřízenými orgány na Barrandově. V podstatě to bylo kvůli tomu, že chtěli donutit tátu, aby odvolal podpis pod manifestem Dva tisíce slov, který podepsal v osmašedesátém nebo devětašedesátém roce," přiznal Hrušínský.

[chooze:article;value:532463]

V té době jejich rodinu režim značně perzekuoval a Rudolf Hrušínský nesměl skoro šest let hrát. "Zkoušeli to všelijak. I tím, že vydírali jeho děti, takže i brácha měl podobné problémy. Víte co, dnes už je to pláč nad rozlitým mlékem, to se nedá vrátit," přiznal herec, že mu to bylo moc líto.

[chooze:poll;value:2ee33d26bee430489ada90f7ec8cf0ee6b8dc096]

Princem ve Třech oříškách chtěl být hlavně z jednoho důvodu. "Tehdy mě to mrzelo hrozně, táta tím neskutečně trpěl, když viděl, že se dějí takové zákazy, ale je to už pryč. Mrzelo mě to, ale ani ne tak kvůli té roli, spíš kvůli tomu, že bych rád tenkrát hrál s Libuškou Šafránkovou," dodal Hrušínský, který si zahrál ve Vorlíčkově Dívce na koštěti a pohádce Jak se budí princezny. Do povědomí diváků se jako princ ze Tří oříšků pro Popelku zapsal Pavel Trávníček.

Jan Hrušínský zavzpomínal na natáčení pohádek. Podívejte se na video (12/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.