Drsné záběry chovu kuřat: Albert čelí tvrdé kritice. Změna závisí na lidech

[chooze:gallery;value:35404]

​Supermarket Albert se ve svých reklamách prezentuje jako řetězec, který odebírá maso z chovů, kde je o zvířata dobře postaráno. Nezisková organizace OBRAZ – Obránci zvířat je ale jiného názoru. Podařilo se jí získat záběry ze tří hal, odkud řetězec odebírá kuřata. Na videích jsou zvířata ve stavu, který je značně odlišný od toho, jak je supermarket prezentuje ve svých reklamách.

V reklamách Albertu je totiž řečeno: "Záleží nám na tom, abyste jedli lépe. O naše kuřátka je dobře postaráno". Jenže o žádném "dobrém postarání" se podle obránců zvířat hovořit nedá, kuřata v halách jsou prý natěsněna jedno vedle druhého ve velmi nedůstojných podmínkách, trpí popáleninami a lámou se jim kosti zaživa.

"Je nejvyšší čas, aby se Albert přestal vymlouvat a házet vinu na všechny ostatní. Je to právě Albert, který si u svých dodavatelů diktuje podmínky," říká razantně Radim Trojan, který je vedoucím kampaně Albertova krutost. Právě tato kampaň kauzu odstartovala.

Nařčení Obránců zvířat ale Albert razantně odmítá. "Drůbeží maso odebíráme výhradně od tuzemských chovatelů, kteří jsou pod kontrolou státních dozorových orgánů. Naši dodavatelé nám zaručují nejen český původ, ale také plné dodržování všech legislativních požadavků a animal welfare," reagoval na dotaz TN.cz ředitel komunikace Albertu Jiří Mareček.

[chooze:article;value:547719]

​Zdůraznil také, že Albert dlouhodobě pracuje na tom, aby se podmínky v drůbežích chovech zlepšovaly. "Záběry organizace Obraz neodpovídají standardům chovu zvířat, které nám garantují naši dodavatelé. Jsme jimi znepokojeni, proto jsme kontaktovali Státní veterinární správu a požádali ji o prověření. Informace prověřujeme i s našimi dodavateli," dodal.

Farmy: Vše je v souladu se zákonem

Redakce TN.cz se proto obrátila i na farmy, ze kterých mají záběry Obránců zvířat pocházet. Konkrétně jde o Družstvo vlastníků Batelov, drůbežárnu ve Slavěticích u Týna nad Vltavou a Semtěš u Čáslavi, která je součástí agropodniku Rabbit.

Podle Jiřího Kamarýta, ředitele společnosti Pivkovice, pod kterou spadá farma ve Slavěticích, je kauza tendenčně vedená, má cíl poškozovat a vytvářet mediální senzaci. "Řídíme se platnou legislativou, a to zákonem na ochranu zvířat," hájil s tím, že farma pravidelně podstupuje veterinární a další kontroly.

"K jatečným brojlerům na naší farmě je přistupováno s maximální péčí, jelikož pouze dobrý zdravotní stav nám přináší dobré naturální výsledky a s tím přicházejí i ty ekonomické, které však v posledních letech i přes dobré naturální výsledky nejsou zaručeny," dodává.

​"Momentálně je situace nastavena tak, že naše společnost má smlouvu s porážkou jatečných kuřat, která po nás požaduje dodávky těchto 'konvenčních' kuřat. Pokud přijdou požadavky na změnu dodávek, budeme se snažit najít cestu a přizpůsobit se požadavkům," uzavírá Kamarýt.

[chooze:article;value:537841]

Společnost Albert předala TN.cz i vyjádření společnosti Rabbit, pod kterou spadá farma Semteš u Čáslavi. Ta se brání, že chov kuřat, jejich transport a zpracování se řídí platnými právními předpisy ČR. Porovnávání konvenčních kuřat, která jsou na zmíněné farmě chována, s lepšími standardy pro chov jsou prý zavádějící a problematické. Zdůrazňuje navíc, že chov tzv. Královského kuřete, které dodává do Albertu, je realizován na jiných farmách.

"Naše společnost ve spolupráci se společností Albert produkuje tzv. Královské kuře, které snese porovnání s Vámi zmiňovanými standardy. Tento chov je však realizován na odlišných farmách, je používán odlišný genotyp kuřete, tj. HUBBARD JA 757, kde je doba výkrmu min. 56 dní," píše ve vyjádření.

Navzdory tvrzení Obránců zvířat tak společnost Rabbit jasně stojí za Albertem a dodává, že Královská kuřata chová od roku 2020 a společnost Albert byla výrazným iniciátorem pro vznik a realizaci tohoto programu. "Z našeho pohledu je společnost Albert Česká republika s.r.o. lídrem v nabízení alternativ ke klasickému 'konvenčnímu' kuřeti," uzavírá. 

[chooze:article;value:549908]

​Záběry nepůsobí dobrým dojmem, přiznává SVS

Podle Státní veterinární správy (SVS) je vše v pořádku. "Ani v jednom ze třech chovů, z nichž mají pocházet záběry na zaslaných videích, neprokázaly kontroly Státní veterinární správy v posledních letech porušování legislativy. Způsob chovu, ustájovací prostory i vedená evidence chovatele odpovídají požadavkům příslušné legislativy," uvedl pro TN.cz mluvčí SVS Petr Vorlíček.

"Úřední veterinární lékaři SVS neshledali možné porušování legislativy ani na aktuálně zaslaných záběrech, i když chápeme, že některé detailní záběry nemocných a mrtvých kusů nepůsobí dobrým dojmem. Při chovu obdobného množství brojlerů přirozeně může být zdravotní stav některých kusů zhoršený a pochopitelně dochází i k určitým úhynům," dodává.

"Všechna kuřata chovaná na maso musí být v souladu s příslušnou vyhláškou alespoň dvakrát denně kontrolována. Kromě pravidelných kontrol zdravotního stavu kuřat sbírají a odstraňují ošetřovatelé uhynulé kusy, kontrolují stav krmítek či funkčnost napáječek. Pokud úmrtnost v chovu přesáhne 3 % týdně, je chovatel povinen nahlásit tuto skutečnost příslušné krajské veterinární správě," uzavírá Státní veterinární správa.

[chooze:article;value:513331]

Další obchodní řetězce se odpovědi vyhýbají

Společnost Albert nerozumí tomu, proč si Obránci zvířat vybrali jako svůj terč právě ji. Zdůrazňuje totiž, že není jediná, která od těchto farem kuřata odebírá. Proč se tedy Obránci zvířat zaměřili právě na Albert? Redakce TN.cz je s touto otázkou kontaktovala.

"Albert ve svých reklamách běžně tvrdí, že 'o jeho kuřátka je dobře postaráno'. Chceme dát tato lživá tvrzení do kontrastu s realitou. Tato společnost vydělává na přešlechtěných kuřatech, pro které je celý jejich krátký život jen utrpením. A to i přes to, že v jiných zemích, kde podniká, s těmito krutými praktikami již skončila," reagovali Obránci zvířat.

"Farmy, kde natočili představitelé hnutí záběry, dodávají široce do maloobchodního trhu," upozorňuje ale mluvčí Albertu Mareček. Redakce TN.cz proto oslovila i další řetězce, konkrétně Billu, Lidl, Penny, Tesco a Globus. Ze zmíněných řetězců ale obdržela odpověď pouze od tří, a to včetně Lidlu i Billy, které ji přesměrovaly na Svaz obchodního a cestovního ruchu. Od společnosti Billa ale získala i další vyjádření.

Obchodní řetězec nicméně odmítl poskytnout bližší informace a k problematice se vyjádřil obecně. Připustil ale, že prodej konvenčních kuřat probíhá i v jeho síti prodejen. Ve svém portfoliu ale nabízí i tzv. Venkovské nebo Zlaté kuře, kde se doba výkrmu oproti konvenčním kuřatům, kde trvá zhruba 32 až 34 dní, prodlužuje na 38 až 40 dní.

"Drůbež je na porážku svážena a chytána bezklecovou technologií Peer Systém, doprava na porážku trvá maximálně do 3 hodin jízdy. V současné době je po tomto druhu masa jen velmi malá poptávka, byť Billa drží cenu tohoto kuřecího masa na stejné úrovni jako u klasického konvenčního kuřecího, aby podpořila jeho prodej," dodala společnost.

Na kvalitě si údajně zakládá i řetězec Penny, který prý požaduje nadstandartní podmínky pro chov i přepravu kuřat. "U dodavatelů každoročně provádíme audity, při nichž se kontroluje, zda jsou dohodnuté nadstandardní požadavky dodržovány," uvedl mluvčí Tomáš Kubík. Na otázku, která se soustředila přímo na konkrétního dodavatele ze záběrů Ochránců zvířat, ale žádný z řetězců odpovědět nechtěl.

[chooze:article;value:545350]

V zahraničí to funguje lépe

Albert ale nemá síť prodejen jen v Česku, ale působí i na trhu v Nizozemsku a Belgii. Právě tam se společnost zavázala, že pulty obchodů smí plnit jen maso, které získá alespoň jednu hvězdičku Beter Leven, tedy jakousi značku kvality, která zaručuje, že je s kuřaty lépe zacházeno.

​"Pokud chce uvést své reklamy do souladu s realitou, musí začít vyžadovat konkrétní změny, zejména chov zdravějších plemen a více prostoru pro každé kuře. Doma v Nizozemsku a Belgii už to Albert udělal a není žádný důvod, proč by ke stejnému kroku nemohl přikročit i v Česku," říká Radim Trojan. Proč to tedy v Česku nejde?

Společnost Pivkovice přiznává, že by nedosáhla ani na jednu hvězdu. Má k tomu ale vysvětlení. "Tento trend do ČR teprve přichází a dle mých informací více jak 95 % chovů je konvenčních," vysvětluje Kamarýt. Trh je navíc prý zásobován "levnými dovozy v dumpingových cenách, kterým se velice špatně konkuruje".

Podle tajemníka Svazu chovatelů drůbeže ČR Milana Tyllera jsou ale podmínky v Česku v některých ohledech podobné těm v zahraničí. "Naprosto srovnatelné z hlediska moderních technologií, výživy a kontroly celého procesu výkrmu od líhnutí kuřat, transportu, výkrmu až k přepravě na porážku a dodávky jak tuzemským spotřebitelům, tak i na export," vyjmenovává.

"Výjimkou mohou být některé supermarkety například v Německu, Holandsku či Velké Británii, které pro náročnější zákazníky vytvářejí vlastní kritéria a splňování speciálních norem a podmínek v technologiích či veterinární nadstandartní kontrole, ale to se vše projevuje ve zvýšené ceně finálního produktu," dodává. Pokud by se tedy mělo něco změnit, odnesli by to hlavně zákazníci, kteří by si za kvalitu museli připlatit.

[chooze:article;value:549590]

​Lze tedy vůbec docílit změny?

Podle Svazu obchodu a cestovního ruchu (SOCR) je zásadní soustředit se na to, že pořízené záběry pochází z farem, kde jsou produkována právě tzv. konvenční kuřata. "Tuzemští zákazníci mají na výběr. Každý obchod nabízí jak prémiová kuřata, tak kuřata běžná. Nakupující se proto mohou rozhodnout, jaké kuře si koupí," připomněl Tomáš Prouza, prezident SOCR.

"Pokud by chtěli obránci zvířat skutečně něco prosadit, museli by jednat s ministrem zemědělství," dodal. Ministerstvo zemědělství ale upozorňuje, že do předpisů na ochranu zvířat byla zapracována i směrnice o minimálních pravidlech pro ochranu kuřat chovaných na maso, které je platná ve všech členských státech Evropské unie. Podmínky pro chov jsou tedy stejné pro všechny členské země.

"Legislativní požadavky České republiky na ochranu kuřat chovaných na maso zcela reflektují požadavky stanovené Evropskou Unií. Rozdíl v rámci EU trhu je v poptávce spotřebitele, tedy dle ceny, kterou je spotřebitel ochoten zaplatit," vysvětlilo na dotaz TN.cz ministerstvo zemědělství.

Předpisy by se ale mohly brzy změnit. V současnosti je totiž ze strany Evropské komise připravována revize právních předpisů týkajících se životních podmínek zvířat, která se má zaměřit i na kuřata. "Očekává se tedy, že v následujících letech dojde ke zpřísnění požadavků na celoevropské úrovni," dodává ministerstvo s tím, že Česká republika bude na požadavky EU reagovat.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.