Drsný příběh Romana: V ruce mu explodovala ruská mina. Přišel i o sluch

[chooze:gallery;value:32090]

​Ukrajinskému vojákovi Romanu Kuprienkovi změnila válka život způsobem, jaký si nedovedl představit. Vše se obrátilo vzhůru nohama 10. května 2022, kdy jeho vojenská jednotka působila v jedné z ukrajinských vesnic.

Právě ten den si Roman pamatuje příliš jasně. Oblast byla neustále ostřelovaná Ruskem a jeho jednotka procházela vesnicí. Tamní lidé ukrajinské vojáky prosili, aby je neopouštěli, a žádali je, aby odstranili pozůstatky bomb a raket z jejich domů.

Když Roman uviděl starého muže, jak nese nevybuchlou minu, automaticky mu ji vzal. Mina ale explodovala. Jeho kamaráda zabila střepina a civilista se těsně vyhnul vážnému zranění. Roman ale takové štěstí neměl. Exploze ho připravila o sluch a téměř i o zrak.

[chooze:article;value:498555]

​Lékaři ho převezli do první nemocnice poblíž frontové linie. Roman se probudil po sedmi dnech v kómatu. Lékaři dokázali zachránit jeho život, přišel ale o paži a prsty. Dostal naslouchadlo a série operací částečně obnovila jeho zrak.

Cesta alespoň k částečnému návratu do běžného života je ale ještě dlouhá. Roman potřebuje protézu ruky a prstů. Řešením by byla heroická ruka společnosti Open Bionics a prsty od italské společnosti. Pomoct můžete i vy.

Cílem je získat 549 tisíc korun, od začátku sbírky přispělo 342 lidí. Pokud chcete také pomoci, můžete tak učinit na stránkách Donio.cz.

Nemoc mu vzala ženu a dětem maminku. Lukáš zachraňuje lidi, potom sám potřeboval pomoc (5/2022):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.