Druhé kolo odstartovalo. Ve středu mohou volit prezidenta lidé s covidem

Ačkoliv se volební místnosti Čechům otevřou až v pátek, vybírat mezi generálem Petrem Pavlem a expremiérem Andrejem Babišem (ANO) mohou lidé už ve středu.

Jako první dostali možnost hlasovat pro svého kandidáta Češi v izolaci kvůli covidu-19. Stejně jako před 14 dny tak mohou učinit od 08:00 do 17:00 z auta na volebních stanovištích, která jsou na pěti místech v Praze a po jednom z každém z okresů.

Informace o umístění jednotlivých volebních stanovišť najdou zájemci mimo jiné i na stránkách krajských úřadů a pražského magistrátu. Voliči musí hlasovat v okrese, ve kterém mají hlášenou adresu trvalého pobytu. Pokud chtějí zvolit jiné místo, potřebují voličský průkaz.

Při hlasování je dále nutné mít s sebou občanský průkaz (případně cestovní pas) a doklad o nařízené izolaci nebo karanténě. "Tímto dokladem může být např. rozhodnutí krajské hygienické stanice, potvrzení vydané lékařem, listinné nebo elektronické potvrzení o pozitivním výsledku testu na covid-19 nebo čestné prohlášení podepsané před komisí pro hlasování," informuje na svých stránkách ministerstvo vnitra.

[chooze:article;value:483844]

​V prvním kole voleb využilo možnost hlasovat z auta 354 lidí. Nadpoloviční většinu hlasů před 14 dny získal Petr Pavel, a to 180. Bývalý premiér Andrej Babiš (ANO) skončil druhý s 85 hlasy.

Zatímco z auta mohou lidé s covidem-19 volit prezidenta pouze ve středu, do přenosné volební schránky mohou házet hlasy i v pátek (od 08:00 do 22:00) nebo v sobotu (od 08:00 do 14:00). Žádost o tento způsob hlasování musí být podána místně příslušnému krajskému úřadu nebo pražskému magistrátu nejpozději ve čtvrtek 26. ledna do 20:00.

V zařízeních, která by byla kvůli koronaviru uzavřena, budou klienti hlasovat ve čtvrtek od 08:00 do 22:00 a v pátek od 08:00 do 18:00. Při prvním kole žádné takové opatření nutné nebylo.

Středa je současně posledním dnem, kdy mají lidé možnost zažádat osobně na obecním úřadě o voličský průkaz, pokud chtějí v pátek či v sobotu hlasovat pro svého favorita mimo domovskou obec. Lhůta vyprší v 16:00.

Volební vysílání TV Nova

Čtvrtek 26. ledna
20:00 Poslední televizní debata prezidentských kandidátů, TV Nova a TN Live
18:00 TN Live nabídne speciální vysílání s příjezdy kandidátů do budovy TV Nova
, bude možné sledovat i na sociálních sítích Facebook a YouTube
Debata prezidentských kandidátů bude překládána do znakového jazyka
Pátek 27. ledna
5:55 Snídaně – speciál o volbách, TV Nova a TN Live
14:00 Otevření volebních místností, TV Nova a TN Live
Sobota 28. ledna
13:00 Kontinuální vysílání k výsledkům voleb, TV Nova
13:00 Kontinuální vysílání s vlastním obsahem, TN Live
Neděle 29. ledna
20:00 Rozhovor s budoucím prezidentem, TV Nova a TN Live
Rozhovor s budoucím prezidentem bude překládán do znakového jazyka

Hlasovací lístky ve schránkách nečekejte. O voličský průkaz můžete žádat do středy:​

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.