Druhý Čech má zamířit do vesmíru. Strach nemám, s Remkem jsem v kontaktu, říká

[lock]

Dobývání vesmíru přináší řadu benefitů – třeba satelitní spojení, navigování aut nebo letadel, ale i přesnější předpověď počasí. Pro Česko by další novinky měly přijít s misí Aleše Svobody. Vláda je přesvědčena, že projekt vzbudí zájem o studium technických oborů.

"Je to zaměřeno na podporu vzdělávání, na aktivity, do kterých se mohou zapojit žáci, učitelé a široká veřejnost, plus na další aktivity, jež míří spíše k průmyslu a k dalším sférám," říká český astronaut Aleš Svoboda.

[chooze:article;value:558215]

​Po Vladimírovu Remkovi by měl být teprve druhým Čechem ve vesmíru, oba muži jsou přitom v kontaktu. "On byl stejně, jako jsem já byl, vojenským pilotem. Těch společných témat, o kterých se můžeme bavit, máme tedy víc. Nic konkrétního mi však neporadil," uvádí Svoboda.

Jeho předběžný výcvik potrvá dva měsíce a teprve začne. "Další intenzivní příprava pak bude předcházet samotné misi. Bude pak záležet, o jaký konkrétní let a v jakém termínu se bude jednat," upřesňuje Svoboda ve studiu Televizních novin. Strach z cesty do vesmíru nemá.

Výprava astronauta podle vlády i odborníků představuje pro Česko krok správným směrem. "Snažíme se, aby to byl národní projekt, který prováže vzdělávání, vědu a výzkum a i ty konkrétní počiny průmyslových aktivit," říká ministr dopravy Martin Kupka (ODS).

"Z průzkumných misí můžeme získávat víc a víc věcí, které jsou pro náš život důležité. A samozřejmě know-how kosmických technologií," přitakává premiér Petr Fiala (ODS).

[chooze:article;value:538203]

​"I členské příspěvky, které budeme dávat do Evropské kosmické agentury, pomohou k tomu, abychom připravili experimenty, na nichž bude pracovat průmysl i akademická sféra," vysvětluje Václav Kobera, koordinátor projektu Česká cesta do vesmíru.

Opozice ale s takovou investicí nesouhlasí. Vláda prý promarnila výhodnou nabídku loni v prosinci. Podle ministra dopravy Kupky to bylo příliš narychlo a příprava by se nestihla.

"Pro nás je tenhle nápad příliš drahý. Ukazuje to na amatérismus této vlády. Nabídku získala už před půl rokem, tehdy se mluvilo o částce 1,2 miliardy korun, a vláda ji odmítla. Podle současných informací je to teď o stovky milionů korun více a najednou se to už vyplatí. To je absolutně zmatečné a nepochopitelné," nešetří kritikou poslanec Martin Kolovratník (ANO).

[chooze:article;value:558999]

​"My potřebujeme tu misi připravit tak, aby dokázala investované finanční prostředky vrátit zpět do České republiky. Zkušenosti z jiných států světa ukazují, že pokud je to dobře nachystané a podaří se to provázat s dalšími experimenty, s aktivitami soukromého sektoru a také s výzkumnými univerzitami, tak ten návrat pro českou ekonomiku může znamenat osminásobek té vložené miliardy korun," upozorňuje ministr Kupka.

"To nemluvíme o těch druhotných efektech, kdy firmy, které se do projektu zapojí, získávají odborný kredit a budou atraktivními partnery pro zahraniční firmy," domnívá se Luděk Nechleba, viceprezident Asociace leteckého a kosmického průmyslu.

Na kolik reálně cesta českého astronauta do vesmíru vyjde, se zatím neví. Podle ministerstva dopravy se čeká na finální nabídku.

Český kosmický průmysl je mezi nejlepšími, prohlásil Fiala:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.