Moderní bydlení

Druhý den jednání o důchodové reformě: Hlasování je v nedohlednu

Poslanci na začátku jednacího dne odhlasovali, že o důchodové reformě budou jednat do nočních hodin. V poledne bylo do rozpravy přihlášeno zhruba 30 řečníků a hlasování je tak v nedohlednu. Jde především o poslance opozičních hnutí, jelikož opozice s novelou zásadně nesouhlasí.

Podle poslankyně SDP Lucie Šafránkové by se měl současný návrh zamítnout a společně vydiskutovat novou důchodovou reformu. Někteří opoziční poslanci prohlásili, že pokud se reforma v této podobě schválí a v příštím volebním období se dostanou k moci, reformu zruší.

Hnutí ANO vadí například navrhované snižování výpočtu nových důchodů a chce vrátit původní pravidla pro běžnou valorizaci penzí. K samotné diskuzi se poslanci dostali až v 11 hodin dopoledne. Do té doby se u řečnického pultíku střídali především poslanci ANO a SPD s faktickými poznámkami.

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) u řečnického pultu hájil současný systém. Zdůraznil, že v letošním roce je reálná hodnota kupní síla důchodů nejvyšší od rou 2015. Dále uvedl, že v roce 2024 je výše průměrného důchodu vůči průměrné mzdě druhá nejvyšší od roku 2000. Dosahuje 44,5 procent průměrné mzdy. Na síti X k tomu sdílel i dva grafy:

Středeční jednání Poslanecké sněmovny patřilo hlavně opozičním poslancům. Vystupovali především řečníci s přednostním právem z hnutí ANO a SPD. Program mimořádné schůze se podařilo schválit až po více než šesti hodinách a schůze trvala necelých 13 hodin. 

Řečnický pult obsadil hned na začátku Andrej Babiš s tím, že ho Alena Schillerová (ANO) pověřila obstruovat, a řečnil tři hodiny. Podle koaličních poslanců jsou ale obstrukce opozice už tak trochu evergreen.

[chooze:article;value:576657]

Jurečka (KDU-ČSL) se tak ve středu dostal ke slovu zhruba o půl čtvrté odpoledne. Oznámil další úpravu už projednávané důchodové reformy – zastropování věku odchodu do penze.

​"Poroste to maximálně o jeden měsíc a bude také ve druhém čtení načten pozměňovací návrh, který to stropuje na té hranici 67 let, kam by to v tom tempu jednoho měsíce vyrostlo někdy kolem roku 2050," řekl Jurečka ve Sněmovně. Opozice chce zachovat nynější věkovou hranici 65 let pro odchod do penze.

Poslanci schůzi přerušili před 22. hodinou s tím, že bude pokračovat ve čtvrtek. Jelikož se opět očekávají obstrukce, jsou připraveni jednat i v pátek.

Na programu jsou dva body. Prvním je právě důchodová reforma, která se projednává ve druhém čtení a je možné podávat pozměňovací návrhy. Druhým bodem je takzvaná velká mediální novela, jejíž součástí je zvýšení koncesionářských poplatků. Druhý bod ale poslanci tento týden pravděpodobně projednat nestihnou. 

Na souhrn dopoledního jednání se můžete podívat zde:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.