Držet dveře jen ženám je teď chyba. Etiketa se mění

Etiketu neboli soubor pravidel zdvořilého chování ve společnosti by měl znát každý člověk. Stejně jako jiné věci se ale i etiketa s vývojem společnosti a technologií trochu mění. Naši prarodiče například nenosili v uších sluchátka nebo nepracovali na home office. Britský odborník na etiketu William Hanson proto deníku DailyMail představil soubor pravidel, která platí v roce 2023. Některá z nich jsou úplně nová, jiná jsou jen upravená stará pravidla.

Co dělat?

Jedno z poměrně nových pravidel, které bychom v současnosti měli dodržovat, je podržet otevřené dveře komukoliv. Tradičně takto dříve činili muži pro dámy. Bylo to často z praktických důvodů, protože dámské sukně byly velké a objemné a ženy tak potřebovaly obě ruce, aby se dostaly dveřmi. Dnes už to potřeba není, a proto by podle experta lidé podržet dveře osobě jakéhokoliv pohlaví, protože je to prostě zdvořilost.

V současnosti bychom také neměli zapomínat psát poděkování a kladné recenze. "Napsání a odeslání rychlého poděkování nezabere téměř žádný čas. Vděčnost nikdy nevyjde z módy," popsal Hanson pravidlo, na které se podle něj v poslední době často zapomíná.

[chooze:article;value:483933]

​Lidé také podle experta kvůli technologiím a sociálním sítím ztrácejí v reálném životě komunikační dovednosti. "Zvláště po pandemii jsme vypadli z praxe čtení řeči těla, mluvení a očního kontaktu. Také jsme ztratili umění spontánní konverzace. Klíčové je projevit zájem o druhého člověka. Pokud vám řekne o svém dni, nemluvte o svém dni. Místo toho položte doplňující otázku a projevte určitý zájem," myslí si odborník.

Co nedělat

Expert popsal i to, co v moderní době lidé často dělají, ale rozhodně by neměli. Velkým nešvarem je podle Hansona, že se nechají často rozptýlit. Lidé by během hovoru s jinou osobou například neměli neustále koukat na telefon, hodiny nebo počítač. "Neobviňuji lidi za to, že jsou takoví – technologie nás přitahují. Ale i tak bychom se měli snažit a dodržovat dobrou etiketu," řekl. 

Dalším moderním zlozvykem jsou prý hlasové zprávy, které si spousta lidí oblíbila, protože místo ťukání dlouhé zprávy stačí jen nahrát vzkaz a poslat. I u nich je ovšem nutné dodržet některá pravidla. Expert radí například nenahrávat vzkaz na rušném místě nebo neposílat hodně dlouhé zprávy.

Prohřeškem proti etiketě může být i další moderní vychytávka, a to sluchátka v uších. Ta bychom si totiž podle etikety měli vždy vyndat, když s někým mluvíme. Je to podle odborníka slušnost a značí to náš zájem o druhého.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.