Moderní bydlení

Držet dveře jen ženám je teď chyba. Etiketa se mění

Etiketu neboli soubor pravidel zdvořilého chování ve společnosti by měl znát každý člověk. Stejně jako jiné věci se ale i etiketa s vývojem společnosti a technologií trochu mění. Naši prarodiče například nenosili v uších sluchátka nebo nepracovali na home office. Britský odborník na etiketu William Hanson proto deníku DailyMail představil soubor pravidel, která platí v roce 2023. Některá z nich jsou úplně nová, jiná jsou jen upravená stará pravidla.

Co dělat?

Jedno z poměrně nových pravidel, které bychom v současnosti měli dodržovat, je podržet otevřené dveře komukoliv. Tradičně takto dříve činili muži pro dámy. Bylo to často z praktických důvodů, protože dámské sukně byly velké a objemné a ženy tak potřebovaly obě ruce, aby se dostaly dveřmi. Dnes už to potřeba není, a proto by podle experta lidé podržet dveře osobě jakéhokoliv pohlaví, protože je to prostě zdvořilost.

V současnosti bychom také neměli zapomínat psát poděkování a kladné recenze. "Napsání a odeslání rychlého poděkování nezabere téměř žádný čas. Vděčnost nikdy nevyjde z módy," popsal Hanson pravidlo, na které se podle něj v poslední době často zapomíná.

[chooze:article;value:483933]

​Lidé také podle experta kvůli technologiím a sociálním sítím ztrácejí v reálném životě komunikační dovednosti. "Zvláště po pandemii jsme vypadli z praxe čtení řeči těla, mluvení a očního kontaktu. Také jsme ztratili umění spontánní konverzace. Klíčové je projevit zájem o druhého člověka. Pokud vám řekne o svém dni, nemluvte o svém dni. Místo toho položte doplňující otázku a projevte určitý zájem," myslí si odborník.

Co nedělat

Expert popsal i to, co v moderní době lidé často dělají, ale rozhodně by neměli. Velkým nešvarem je podle Hansona, že se nechají často rozptýlit. Lidé by během hovoru s jinou osobou například neměli neustále koukat na telefon, hodiny nebo počítač. "Neobviňuji lidi za to, že jsou takoví – technologie nás přitahují. Ale i tak bychom se měli snažit a dodržovat dobrou etiketu," řekl. 

Dalším moderním zlozvykem jsou prý hlasové zprávy, které si spousta lidí oblíbila, protože místo ťukání dlouhé zprávy stačí jen nahrát vzkaz a poslat. I u nich je ovšem nutné dodržet některá pravidla. Expert radí například nenahrávat vzkaz na rušném místě nebo neposílat hodně dlouhé zprávy.

Prohřeškem proti etiketě může být i další moderní vychytávka, a to sluchátka v uších. Ta bychom si totiž podle etikety měli vždy vyndat, když s někým mluvíme. Je to podle odborníka slušnost a značí to náš zájem o druhého.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.