Držitelů zbrojních průkazů skokově přibývá. Může za to strach, říká psycholožka

Dosud na střelnici ve Frýdku-Místku pořádali kurz na zkoušky na zbrojní průkaz jednou za měsíc. Kvůli velkému zájmu přidali další. "Chodí nám dvakrát měsíčně deset lidí," přiblížil instruktor střelby Lukáš Tileček.

Plno na tři měsíce dopředu mají i na střelnici v Ostravě. V neděli tam úspěšně složilo závěrečné zkoušky dalších pět uchazečů. "Kdyby byl náhodou blackout, tak prostě nic nejde, elektřina není. Když dva tři chlapi vykopnou dveře, lepší mít doma tu ochranu," řekl nový majitel zbrojního průkazu Květoslav Svárovský. "Je to koníček, který člověka nějakým způsobem zklidňuje a naučí ho řádu," uvedla další nový majitel zbrojáku Aleš Konupčík.

V minulých letech přibývalo průměrně 1 500 nových majitelů zbrojních průkazů za rok. Loni ale policisté vydali více než 5 000 osvědčení. Nejvíce držitelů zbrojáků je ve Středočeském kraji, kde ho má více než 46 tisíc lidí. Nejméně lidí má povolení k držení zbraně v Karlovarském kraji, je jich 7 600.

[chooze:article;value:488329]

​"Jsme neustále zahrnováni negativními informacemi. Pak se obáváme o bezpečnost své rodiny. Motivem k tomu, že si pořídíme zbraň, je právě tento strach," vysvětlila klinická psycholožka Ludmila Mrkvicová.

S nárůstem počtu nových majitelů zbrojních průkazů se také zvýšil prodej zbraní. Pokud mají majitelé zbrojních průkazů jednu nebo dvě střelné zbraně, musí je zabezpečit proti ztrátě, odcizení nebo zneužití. Více zbraní patří nejlépe do trezoru. Uskladnění zbraní ale policisté kontrolují jen u majitelů samopalů nebo kulometů. "Útvar policie při této kontrole je oprávněn vstupovat do jejich obydlí," zmínila ostravská policejní mluvčí Eva Michalíková. Doba platnosti zbrojního průkazu je zatím deset let. Ještě před vypršením platnosti se musí žádat o prodloužení.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.