Drzost podvodníků nezná mezí. Snaží se vyvolat emoce, říká psycholog

Manipulaci za účelem získání peněz nebo citlivých informací prostřednictvím sociálních sítí, mailu či telefonu se říká sociální inženýrství. Způsoby podvodníků jsou stále rafinovanější.

"Vždy používá způsob, kde chce nějakým způsobem toho člověka ovlivnit skrze emoce. To znamená vyvolat nějakou emoci. Například informací, že jste něco vyhráli, tak najednou se dostaví velká příjemná emoce. Právě ta emoce vede k tomu, že se sníží úroveň toho kritického myšlení tak výrazným způsobem, že ten člověk se neumí v té situaci dobře orientovat," řekl psycholog Tomáš Morávek.

Často tak není vůbec lehké podvodníka odhalit. Odborníci radí především nesdílet citlivé informace a fotografie, nedůvěřovat cizím lidem a případně se svěřit někomu, koho známe.

[chooze:article;value:520150]

"Pokud je něco podezřele hezké, podezřele levné nebo podezřele zajímavé, tak je to už první věc, kdy by měl člověk zbystřit a začít se doptávat a ověřovat," poradil expert na IT Miroslav Lujka.

"Naprosto klíčové je si důkladně ověřit, s kým si skutečně píšu, a to i nějakou formou rešerše. Například prostřednictvím internetových vyhledávačů anebo se zeptat v okruhu přátel blízkých nebo společných kontaktů na sociálních sítích," sdělil mluvčí policejního prezidia Ondřej Moravčík.

[chooze:article;value:510536]

Obětí se může stát kdokoliv. Nejčastějším cílem podvodníků jsou ale senioři a děti. "S těmi dětmi a obecně s teenagery a tak dál mluvit. Stát se jejich kamarády, ne jako tím restriktivním rodičem, který jim něco zakazuje. To znamená zjistit, co oni v tom digitálním světě dělají, o co se zajímají, s kým komunikují," popsal taktiku podvodníků Lujka.

"Nejefektivnější prevence je skutečně dobrý vztah mezi rodičem a dítětem, a to v tomto případě taková, že to dítě samo přijde za rodičem a řekne: 'Milá maminko, milý tatínku, já si píšu s tou a s tou osobou, píšeme si o tom a o tom.' Protože ve chvíli, kdy se to ti rodiče dozví až ex post, tak mnohdy bývá pozdě," upozornil Moravčík.

Právě tady prý platí zlaté pravidlo dvakrát měř, jednou řež.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.