Důchodce čeká několik změn. Penze budou dostávat v jiných termínech

České důchodce čeká v příštích letech řada změn. Tou poslední je sjednocení termínů vyplácení penzí. Upravená novela zákona, kterou ještě musí posoudit senátoři a podepsat prezident, nahradí dosavadní takzvaný klouzavý měsíc tím kalendářním. Ministerstvo si od toho slibuje zpřehlednění výplatních termínů. Tato změna by měla být platná od července 2025. 

Úprava zákona také počítá s možností zažádat si o důchod on-line. Přístup k žádostem přes internet bude pro příjemce penzí možný už letos od 1. prosince. "Lidé budou konečně moci vyřídit celou žádost o důchod bez nutnosti osobní návštěvy úřadu," řekl ke změnám ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL). Všechny změny se týkají jak starobních, tak i invalidních a pozůstalostních důchodů. 

[chooze:article;value:515347]

Dřívější termín důchodů 

Přímý dopad pro všechny penzisty bude mít změna termínů výplaty důchodů. Nově by jich mělo být pouze pět, místo dosavadních 14 a v průběhu dalších dvou let se mají sjednotit tak, aby by byly vždy jen do poloviny měsíce. Penze tak budou moci pobírat důchodci dřív. Podle návrhu by měly být pouze v sudých dnech mezi 6. a 12. dnem kalendářního měsíce. O termínech stále rozhoduje Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ), která důchody vyplácí. Zatím však ještě není jasné, kdy přesně je změní. 

"Sjednotí se tak výplata důchodů všem příjemcům a systém bude srozumitelnější," uvedl Jurečka v tiskové zprávě. Takzvaný klouzavý termín dřív určoval, že se penze vyplácely na další období. Novela ale vymezuje vyplácení důchodu od prvního dne kalendářního měsíce do jeho posledního dne. Nebude tak záležet na tom, na jaký den spadal pravidelný termín vyplácení. 

Resort upozornil, že jde čistě o procesní změnu a na výši důchodů nebo výpočet pro budoucí důchodce to nebude mít vůbec žádný vliv. Na kalendářní měsíc se už teď vyplácí důchody vojákům, policistům a jejich pozůstalým. ČSSZ také uvedla, že důvodem změny až v roce 2025 je nedostatek nynějších kapacit úřadu, který by stihl úpravy vyřešit dřív. 

[chooze:article;value:522095]

​Žádosti přes internet 

Možnost požádat on-line o důchod by ale měla být k dispozici už od letošního 1. prosince. Elektronické podání bude fungovat přes webovou službu ČSSZ

Žadatel o důchod se do systému bude moci přihlásit buď pomocí datové schránky, nebo bankovní identity. Potom, co se přihlásí, uvidí návrh vyplněného formuláře s daty úřadu, který vyplácí důchody. Potom by si je měl budoucí důchodce zkontrolovat a může je případně doplnit nebo nějak upravit. "Jde o komplexní službu vyžadující aktivní přístup žadatele," napsal v návrhu zákona resort práce. 

[chooze:article;value:520325]

Výplata důchodu po úmrtí 

Změny v termínech vyplývající z novely se dotknou i výplaty důchodu v měsíci, kdy jeho příjemce zemře. V případě, že důchodce zemře před datem výplaty v daném měsíci, stát nyní pozůstalým nic nevyplatí. Po změně na kalendářní měsíc, by měli příbuzní dostat částku za celý měsíc. Protože je důchod vyplácený dopředu, bude vždy přiznaný.

Důvodová zpráva k novele ministerstva uvádí příklad, kdy 10. července 2025 zemře penzista, jehož poslední splátka starobního důchodu přišla v červnu 2025. "Poslední splátka starobního důchodu byla vyplacena na období od 12. června do 11. července. Splátka za kalendářní měsíc červenec mu tedy již nenáleží. V případě, že by oprávněný zemřel mezi 12. a 31. červencem 2025, červencová splátka by mu náležela," vysvětluje. 

O důchod bude možné žádat i on-line, rozhodli poslanci (09/2023): 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.