Důchodce ušetří ročně desítky tisíc. Prozradil své triky

Vysoká inflace a zdražování sužují téměř celou Evropu. Situaci špatně snášejí i důchodci, kteří mají problém z penzí vyjít. S návodem na úsporu teď přišel 75letý Němec Manfred. Spolu s manželkou podle deníku Bild dokážou ročně ušetřit až 4 000 eur (necelých 100 tisíc korun).

Jedním z klíčů k úspoře je nízká spotřeba elektřiny a vody. "Navzdory zvyšování cen energií platím měsíčně jen o deset eur víc," prozradil. To se mu daří například díky tomu, že si svůj telefon nabíjí po cestě v autě, a ne doma. Elektřinu šetří i tím, že si předem promyslí, které potraviny si chce vzít z lednice. Otevírá ji tak na velmi krátkou chvíli.

[chooze:article;value:490339]

Další rady se týkají zubní hygieny. Zubní pastu se podle svých slov pokouší využít na maximum, takže zdánlivě prázdnou tubu nahřeje na topení, dokud z ní nevyteče zbytek pasty. Při čištění zubů se navíc snaží šetřit vodu.

Podle webu Fenix Magazin se Manfred sprchuje po tréninku v posilovně, a ušetří tak za vodu, kterou by jinak spotřeboval doma. Uspořit peníze se pokouší i za kadeřníka, vlasy si tedy stříhá doma. Stejně tak to dělá s výrobou strouhanky, kterou si připravuje z odřezků chleba, které zůstanou v kráječi.

Odepřít peníze důchodcům je politická sebevražda, shodují se odborníci:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.