Důchodci dostanou v červnu přidáno méně. Senát schválil nižší valorizaci penzí

Po dlouhém jednání ve Sněmovně o důchodech ve středu jednal Senát. Ačkoli mají vládní strany v horní komoře parlamentu většinu, nebylo jisté, že návrh kabinetu Petra Fialy (ODS) senátoři schválí. Kabinet argumentoval tím, že náklady by při současné valorizaci byly příliš vysoké. Pro návrh ale nakonec hlasovalo 48 ze 72 přítomných senátorů.

Podle ministra dopravy Martina Kupky (ODS) je schválení nižší valorizace důležitým krokem. "Jsem přesvědčený o tom, že i v našich vystoupeních v těch předchozích dnech se podařilo vysvětlit, co k tomu vedlo a proč Poslanecká sněmovna i Senát návrh schválily," reagoval Kupka na středeční tiskové konferenci po jednání vlády. "Jde opravdu o to zajistit pro důchodce důstojné penze," dodal.

Senátoři se obávali, že po případném schválení by novelu zrušil Ústavní soud. "To, když někdo bude hlasovat pro ten zákon, neznamená, že bude hlasovat proti Ústavě. Tak to prostě není a nevíme to, tak si to přiznejme," řekl ale předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS). Proti nižšímu navýšení důchodů se postavil také sociální výbor. 

"Bavili jsme se o tom, kdo bude jasně proti, a jsou to tři senátoři," řekl před jednáním šéf senátorského klubu hnutí STAN Jan Sobotka. Obstrukce se podle něj na rozdíl od Sněmovny nechystají. Většinově hodlají návrh podpořit i zákonodárci z největšího senátorského klubu, tedy ODS a TOP 09. Na brífinku to prozradil šéf klubu Zdeněk Nytra (ODS).

[chooze:article;value:493645]

"Všimněme si, že odpůrci tohoto zákona jsou mnohem nemilosrdnější ve slovech, které volí, než podporovatelé," upozornil ministr financí Zbyněk Stanjura. "Volí silnější slova, občas tam jsou neférové argumenty a osobní útoky. Nezaznamenal jsem útok na někoho, kdo se rozhodl, že ten zákon nepodpoří," dodal. "Byl bych rád, abychom se vzájemně měřili stejným metrem," uzavřel.

Na schůzi senátor Ladislav Václavec (za ANO) navrhl z programu schůze nižší valorizaci penzí stáhnout. Pro návrh kromě zákonodárců z ANO a ČSSD hlasovali i někteří senátoři zvolení za vládní strany. Dohromady jich ale bylo jen 11 a návrh tak neprošel.

Zákon potřebuje mít vláda podepsaný zvoleným prezidentem Petrem Pavlem do 22. března. Pokud by jej Senát zamítl, nemusela ho stihnout Sněmovna přehlasovat. Návrh teď ale může narazit už jen na veto Pavla, který se ke svému plánu ohledně zvyšování důchodů chce vyjádřit po inauguraci.

Podívejte se na reportáž z Televizních novin:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.