Důchodci, pozor! Výplaty důchodů se změní. A bude to stát majlant

Důchody v současné době Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ) vyplácí každý měsíc od 2. do 24. dne v měsíci, a to vždy v sudé dny. Podle platné legislativy se vyplácejí vždy dopředu na budoucí období. To znamená, že penze se stanoveným datem splatnosti k 16. dni v měsíci vyplácená 16. listopadu 2023 náleží za období od 16. listopadu do 15. prosince 2023.

Tento takzvaný "klouzavý měsíc" však bude nahrazený "měsícem kalendářním". Důchody tak stát nebude vyplácet předem, ale pro daný kalendářní měsíc. Příslušná novela už dokonce vyšla ve Sbírce zákonů.

[chooze:article;value:528607]

Změna

Ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV) proto chystá od července 2025 sjednotit výplatu důchodů. Termín bude i nadále stanovovat ČSSZ, musí však spadat do první poloviny kalendářního měsíce. Lidé tak budou dostávat penze v sudé dny pravděpodobně v období od 6. do nejpozději 14. dne v měsíci.

Na kalendářní měsíc se už nyní vyplácí důchody vojákům, policistům a jejich pozůstalým. "Sjednotí se tak výplata důchodu všem příjemcům a systém bude srozumitelnější," liboval si ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Obrovský výdaj pro státní pokladnu

Resort přitom uvedl, že z hlediska státního rozpočtu tato úprava neznamená žádné dodatečné náklady. Jak ale upozornil portál Měšec.cz, změna bude stát státní kasu nemalé peníze. Úpravy výplatních termínů totiž mají proběhnout ještě předtím, než se změní výplatní období z klouzavého na kalendářní měsíc.

A zatímco se tato změna plánuje na červenec 2025, výplatní termíny se budou měnit v režimu na klouzavý měsíc zřejmě v příštím roce nebo v prvním pololetí roku 2025.

[chooze:article;value:523613]

První fáze

Podle portálu se změna výplaty dotkne seniorů v domovech, kam penze ČSSZ vyplácí 15. den v měsíci. Dále pak příjemců pobírajících penze ve druhý a čtvrtý den v měsíci. Ti by měli důchod dostávat pravděpodobně šestý až osmý den a ještě před změnou obdrží doplatek na těch pár dní, o kdy jim peníze přijdou později. Lidí, kteří mají výplatu v termínech, které budou zachovány, se změna pravděpodobně nedotkne. Pocítí ji však také ti, kteří berou důchody od 16. do 24. dne.

Právě tato fáze by dle matematika Karla Zítka mohla přijít rozpočet na částku kolem osmi miliard korun. Týkat se má totiž více než 1,2 milionů příjemců.

Přechodná ustanovení totiž uvádí, že v případě změny termínu splatnosti na dřívější termín se důchod vyplácený v kalendářním měsíci, do něhož spadá nový termín, nekrátí. "Tito důchodci dostanou ve větší či menší míře (podle velikosti posunu termínu) několik dnů v období, kdy změna termínů proběhne, zaplacené dvakrát," píše portál Měšec.cz.

[chooze:article;value:527568]

Druhá fáze

Přechod z klouzavého měsíce na kalendářní proběhne pro všechny v červenci roku 2025. Důchodci by také v tomto období změny měli dostat vyplaceno část dní dvakrát. "Tentokrát dostanou něco navíc všichni, protože důchod se bude vyplácet na období od prvního dne v měsíci a v současnosti se nikomu od prvního dne důchod nevyplácí," vysvětlil portál.

Také v tomto případě je nalezena opora v přechodných ustanoveních. Druhá fáze by dle propočtů Zítka přitom mohla stát kasu kolem 17 miliard korun.

Přeplatky nevzniknou, uvádí ČSSZ

Na Zítkova slova reagovala ČSSZ. Ta se odkázala na zákon, který uvádí, že "v případě změny termínu splatnosti na dřívější termín splatnosti se důchod vyplacený v kalendářním měsíci, do něhož spadá nový termín splatnosti, ani důchod vyplacený v předchozím kalendářním měsíci nekrátí“.

"V případě posunu na dřívější termín (například místo 20. dne se bude důchod vyplácet 10. dne v měsíci) nebude fakticky vznikat přeplatek na dávce, i když vznikne 'účetní' překryv za určité časové období (tj. za období od 10. do 19. dne v měsíci), na které byl určen důchod naposledy vyplacený v původním termínu i vyplacený v termínu novém. Důchodce však obdrží stejný počet splátek v roce, jen bude splátka od měsíce, v němž změna proběhne, časově posunuta dopředu. Nebude se tak jednat o duplicitně poukázané prostředky, jak by mohlo z článku nepřímo vyplývat," doplnila mluvčí ČSSZ Tereza Koukolová.

Předčasný důchod se letos nevyplatí. Ekonomové radí si počkat (9/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.